Παρελθόν η δεκαπενταετία στις συντάξεις από το 2015 - συμφωνία με την τρόικα

Παρελθόν θα αποτελέσει μέσα στο 2015 η δεκαπενταετία στις συντάξεις. Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα έχει κλειδώσει ήδη η σταδιακή αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για την λήψη τόσο της κατώτατης όσο και της βασικής-εγγυημένης από το κράτος σύνταξης στις 6 χιλιάδες ημέρες -εικοσαετία-, από τις 4.500 ημέρες - δεκαπενταετία.

Παρότι δεν έχει επέλθει συνολική συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας -με τους δανειστές να ζητούν δραματικές αλλαγές με μείωση των κυρίων συντάξεων έως 20%- εν τούτοις το μέτρο της κατάργησης της δεκαπενταετίας γίνεται αποδεκτό σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας.

Ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, καθώς και στα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών πρέπει, για να θεμελιώσουν δικαίωμα να έχουν συμπληρώσει και το όριο ηλικίας. Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι που έχουν συμπληρώσει φέτος την ηλικία εξόδου ενώ έχουν το χρόνο ασφάλισης θα επηρεαστούν από το νέο σύστημα υπολογισμού της σύνταξης.

«Δεν χρειάζεται καμία δομική αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα, καθώς πατάει πάνω σε υγιείς και σταθερές βάσεις» διαβεβαίωσε πάντως την Κυριακή στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

«Οι απαιτήσεις της τρόικας θα προκαλέσουν νέο κύμα αποχωρήσεων και θα δημιουργηθεί ανάγκη νέων απαιτούμενων πόρων για τα ταμεία» σχολίασε στον σταθμό μας ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΙΚΑ Γιώργος Κυριακόπουλος.

Πηγή: skai.gr