Κλείσιμο

Εντός της ημέρας η νέα απάντηση της τρόικας στις διευκρινίσεις Χαρδούβελη

Εντός της ημέρας αναμένεται νέα απάντηση της τρόικας στο πακέτο διευκρινίσεων και μέτρων που έστειλε την Κυριακή το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών. Περιλαμβάνει εναλλακτικά μέτρα για τυχόν κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που επικαλείται η τρόικα, αλλά και επιπλέον επιχειρήματα για τις δυνατότητες του νέου προϋπολογισμού του 2015.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» παραμένει το θέμα του δημοσιονομικού κενού, με την τρόικα να το υπολογίζει σε 2-3 δισεκ. ευρώ για το 2015.

Από την απάντηση θα κριθεί αν υπάρχει πιθανότητα να επαναληφθούν σύντομα οι διαπραγματεύσεις και να επιστρέψει στη Αθήνα η τρόικα ή όχι, αλλά πάντως γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι χάνεται ο στόχος για συμφωνία έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί το σύνολο της συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η πορεία της ανάπτυξης όπως καταγράφεται στον προϋπολογισμό του 2015, δήλωσε την Κυριακή στον ΣΚΑΪ η Σοφία Βούλτεψη.

Το Μαξίμου επιθυμεί η συμφωνία να είναι πολιτικά βιώσιμη, παρέχοντας στην κυβέρνηση τη δυνατότητα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή ώστε να εξαντλήσει την τετραετία.

Σημειώνεται ότι στο Euroworking Group της 27ης Νοεμβρίου αναμένεται να διαφανεί εάν στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου θα κλείσουν όλα τα θέματα ή θα χρειαστεί κι άλλος χρόνος.

Η τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικας θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους, όμως υπάρχει «κάποιος κίνδυνος» για συνέχιση των διαπραγματεύσεων ως τις αρχές του 2015, εκτιμά από την πλευρά του σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch, προειδοποιώντας πάντως πως η προσβασιμότητα στις αγορές «δεν είναι ακόμα αξιόπιστη» για τη χρηματοδότηση της χώρας.


Πηγή: skai.gr - Νίκος Φιλιππίδης