Καραβίτης στον ΣΚΑΪ: Δίκαιος φόρος ο ΕΝΦΙΑ

Αμετακίνητος στη θέση του ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι ο δικαιότερος φόρος σχετικά με την ακίνητη περιουσία που έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα, εμφανίστηκε ο πρώην σύμβουλος του Γιάννη Στουρνάρα στο ΥΠΟΙΚ, Νίκος Καραβίτης, ο οποίος και θεωρείται εμπνευστής του σχετικού νόμου.

Μιλώντας στην εκπομπή Σαββατοκύριακο με Δράση και το Σπύρο Μάλλη, ο κ. Καραβίτης υπεραμύνθηκε του σχεδίου για τον ειδικό φόρο στα ακίνητα, τονίζοντας πως «πρόκειται για ένα δίκαιο φόρο, καθώς παίρνει λιγότερα από περισσότερους».

Επισήμανε πως σε σύγκριση με το ΕΕΤΗΔΕΕ ο ΕΝΦΙΑ επιτρέπει «οι περισσότεροι να πληρώνουν λιγότερα», ενώ «μόνο όσοι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία πληρώνουν πιο πολλά».

Προσέθεσε πως ο ΕΝΦΙΑ ήταν ένας φόρος ο οποίος ήταν «αναγκαίος» μετά την λήξη του ΕΕΤΗΔΕΕ, εξηγώντας μάλιστα πως «η τρόικα μας έλεγε πως αν δεν προχωρούσαμε στον ΕΝΦΙΑ θα έπρεπε να παραμείνουμε στο προηγούμενο καθεστώς».

«Αν εφάρμοζα [τον ΕΝΦΙΑ] σήμερα δεν θα έκανα αλλαγές. Θα αφαιρούσα μόνο τον συμπληρωματικό φόρο. Καλώ όποιον έχει αντίρρηση να καταθέσει πρόταση, από που θα μπορούσαμε να βρούμε αυτό το ποσό. Έπρεπε να βρούμε 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση σχετικά με τις αντικειμενικές αξίες, χαρακτήρισε «λάθος» τη σύνδεση του ΕΝΦΙΑ με τις αντικειμενικές. «Τις έχουμε αναγάγει σε μείζον θέμα, ενώ δεν είναι», κατέληξε.
Πηγή: skai.gr