Χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικα κατατίθεται ο προϋπολογισμός

Πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ, περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους στο 171% του ΑΕΠ και ανάπτυξη της τάξης του 2,9%, από τους υψηλότερους ρυθμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2015 που καταθέτει σήμερα Παρασκευή στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Επιπλέον, προβλέπει προσθετά έσοδα από φόρους ύψους 1,7 δισ. ευρώ, τα μισά εκ των οποίων θα προέλθουν από την άμεση φορολογία.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό, μολονότι η τρόικα έχει διαφορετικές εκτιμήσεις, η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Σημείωσε πως η πραγματικότητα και στο παρελθόν επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς της Αθήνας.

Ο προϋπολογισμός κατατίθεται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικα, κι ενώ άγνωστη παραμένει η ημερομηνία επιστροφής της τριμερούς στην Αθήνα, παρά την 4ωρη τηλεδιάσκεψη που είχε το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Χαρδούβελης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Ο προϋπολογισμός θα εξεταστεί αρχικά στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και στη συνέχεια θα εισαχθεί στην Ολομέλεια, όπου και τεθεί σε ψηφοφορία στις 7 Δεκεμβρίου, μετά από πενθήμερη συζήτηση, που θα κορυφωθεί με ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.
Πηγή: skai.gr, Νίκος Φιλιππίδης