Χαρδούβελης: Άγνωστο το πότε επιστρέφει η τρόικα

Άγνωστο παραμένει το πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε ωστόσο διαρροές περί τελεσιγράφου 48 ωρών της Κομισιόν για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τρόικα. και εκτίμησε ότι «θα προλάβουμε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις μέσα στο χρονοδιάγραμμα».

Όταν ρωτήθηκε αν αισθάνεται ότι τον «άδειασαν» μετά το «ψαλίδισμα» των φορολογικών αρμοδιοτήτων του στον απόηχο των αλλαγών στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες απάντησε αρνητικά.

Την ίδια στιγμή πάντως, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που μίλησαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο τόνιζαν ότι τα περιθώρια στενεύουν και ότι εντός των επόμενων 48 ωρών, έως την Τετάρτη, θα πρέπει να συντρέξουν εκείνες οι συνθήκες και να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θα καθιστούν εφικτή την επιστροφή της τρόικας.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ακόμη ότι διεξάγονται συστηματικές συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών και ότι εκτίμηση είναι πως το βασικό θέμα είναι το δημοσιονομικό κενό, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και η ψαλίδα να κλείσει με διαχειρίσιμο τρόπο.

Μέχρι την Παρασκευή ούτως ή άλλως θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2015, όποτε θα γίνουν γνωστά τα βασικά του μεγέθη, μεταξύ αυτών και το δημοσιονομικό κενό, όπου φαίνεται να υπάρχει εκ νέου διαφωνία μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε σε δημοσιογράφους πως οι διαπραγματεύσεις των ελληνικών Αρχών με την τρόικα συνεχίζονται και αφορούν την περάτωση της τρέχουσας αξιολόγησης, ούτως ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη μεταμνημόνιο εποχή, στις οποίες κεντρικό σημείο είναι και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.

Ο κ. Σχοινάς επανέλαβε τα όσα δήλωσε στις 6 Νοεμβρίου ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι δηλαδή η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης αποτελεί βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη μετά μνημόνιο εποχή.


Πηγή: skai.gr, ΑΜΠΕ