Υπογράφηκε η σύμβαση πώλησης του 100% των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ

Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η ανάπλαση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, μετά την υπογραφή της σύμβασης για την πώληση του 100% των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ στην εταιρεία Lamda Development.

Στο επενδυτικό σχήμα που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου, που σύμφωνα με τη Lamda Development θα είναι η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη, με συνολική δαπάνη της τάξεως των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμμετέχουν επίσης ο πολυεθνικός όμιλος Fosun Group με έδρα την Κίνα και η εταιρεία Al Maabar, με έδρα το Adu Dhabi.

Εντός των επόμενων δύο ετών θα πρέπει το ελληνικό δημόσιο να έχει ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες για την έκδοση των απαραίτητων αδειών προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα στην έκταση των 6,5 χιλιάδων στρεμμάτων. Σε διαφορετική περίπτωση το κοινοπρακτικό σχήμα που έχει αναλάβει το έργο, θα έχει τη δυνατότητα να καταγγείλει την σύμβαση, ενώ το ελληνικό δημόσιο θα κληθεί να πληρώσει αποζημιώσεις.

Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης πώλησης, το τίμημα διαμορφώνεται στα 915 εκατ. ευρώ, ενώ προστίθεται και επιπλέον ποσό ύψους 1,2 δισ. ευρώ που δεσμεύεται να καταβάλλει η εταιρεία για την υλοποίηση των απαραιτήτων έργων σε επίπεδο υποδομών.

Σύμφωνα με τη Lamda Development η επένδυση για την ανάπλαση του Ελληνικού, θα συμβάλει κατά 2% στο ΑΕΠ για κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της κατασκευής, θα δημιουργήσει περίπου 70.000 νέες θέσεις εργασίας και αναμένεται το ολοκληρωμένο έργο να προσελκύει περίπου 1 εκατομμύριο επιπλέον τουρίστες ετησίως στην Αττική.

Στην έκταση του πρώην αεροδρομίου προβλέπεται να κατασκευαστεί, μεταξύ άλλων, το μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο στην Ευρώπη, έκτασης 2 χιλιάδων στρεμμάτων, συγκροτήματα κατοικιών και ξενοδοχείων, γραφεία αλλά και διεθνές κέντρο υγείας.
Πηγή: skai.gr, Aχιλλέας Τόπας