Στουρνάρας: Η Ελλάδα επιδιώκει «καινούργια σχέση» με τους δανειστές της

Στόχος της Ελλάδας είναι η μετάβαση σε «μια καινούργια σχέση» με τους δανειστές της, δήλωσε από την Ουάσιγκτον ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εν μέσω των μηνυμάτων της κυβέρνησης πως είναι έτοιμη να εξέλθει από τα προγράμματα στήριξης και να καλύψει μόνη της τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, ο Αντώνη Σαμαράς θα στείλει στο ΔΝΤ επιστολή για πρόωρο τερματισμό της δανειακής σύμβασης μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των στρες τεστ των συστημικών τραπεζών από την ΕΚΤ, που αναμένεται στις 26 Οκτωβρίου.

Στην επιστολή του, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να αναφέρει την ταυτόχρονη παραίτηση της Αθήνας από τις εκκρεμείς δόσεις του 2015-16.

«Όλοι θεωρούν πια ότι η Ελλάδα, όπως αναφέρθηκε και στις συναντήσεις του ΔΝΤ, πήγε πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο. Και αυτό έχει σημασία και όλοι ενδιαφέρονται αυτή η πρόοδος να συνεχιστεί», τόνισε ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Όπως ανέφερε, στο περιθώριο των συναντήσεών του, μίλησε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, με πολλούς τραπεζίτες από ιδιωτικές τράπεζες και με μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια.

Ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες θα δει στελέχη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και την Κυριακή θα συναντηθεί με την διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Newsdesk ΣΚΑΪ