Συνάντηση Βρούτση – τρόικας: Ανοιχτά τα μέτωπα σε εργασιακά και ασφαλιστικό

Ανοιχτά έμειναν τα μέτωπα στα εργασιακά και το ασφαλιστικό σύστημα, κατά τη συνάντηση του Γιάννη Βρούτση με τους επικεφαλής της τριμερούς που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή το βράδυ.

Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου ανέφερε πάντως ότι σημειώθηκε πρόοδος στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, εξετάσθηκε λεπτομερώς το σχέδιο του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) για τα εργασιακά, το οποίο αποτελεί και θέση της ελληνικής κυβέρνησης, και η εκτίμηση της ελληνικής πλευράς είναι πως η τρόικα δέχεται τις ελληνικές θέσεις.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, είναι ενθαρρυντικά τα στοιχεία για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ δεν υπάρχει ζήτημα περαιτέρω μείωσης των συντάξεων. 

Νωρίτερα, ο κ. Βρούτσης μαζί με τους υπουργούς Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, Ανάπτυξης Νίκο Δένδια και την τριμερή, συζήτησαν για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων στο δημόσιο, τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία. 


Στο μεταξύ, με το προσχέδιο του προϋπολογισμού τη Δευτέρα κατατίθεται -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- και η ρύθμιση της κυβέρνησης για τα μισθολογικά των ενστόλων στις οποίες είχε αναφερθεί προ ημερών την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα προβλέπει την μισθολογική αποκατάσταση των ενστόλων από το μισθό του Νοεμβρίου.

Η τριμερής συναντήθηκε την Παρασκευή και με τον υπουργό Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη, με τον οποίο συζήτησαν για ένα πακέτο μέτρων ενίσχυσης της οικοδομής, συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ. Το πακέτο περιλαμβάνει κονδύλια 400 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ από το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ Οίκον, και ενεργειακές παρεμβάσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ σε επαγγελματικά ακίνητα και κτήρια του δημοσίου.

Νωρίτερα οι εκπρόσωποι των δανειστών συναντήθηκαν με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Στο επίκεντρο τέθηκαν οι διαγωνισμοί που πρόκειται να ολοκληρωθούν το προσεχές διάστημα.

Το Σάββατο στις 11 το πρωί οι επικεφαλής της τρίμερους θα συναντηθούν και πάλι με τον υπουργό Οικονομικών, με στόχο να πλησιάσουν οι δύο πλευρές στους στόχους του προσχεδίου του προϋπολογισμού. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά προβλέπει πλέον ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 θα κινηθεί στην περιοχή του 2,8 - 2,9 % του ΑΕΠ έναντι του 3% που προβλέπει το πρόγραμμα. 
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, Χρυσόστομος Τσούφης