Όταν οι πολυεθνικές της Wall Street απολύουν

Η επισφαλής οικονομική κατάσταση υποχρέωσε και φέτος πανίσχυρους οργανισμούς να προβούν σε εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία της συμβουλευτικής Challenger, Gray & Christmas, στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου, ανακοινώθηκαν περισσότερες από 330.000 απολύσεις (επί Αμερικανικού εδάφους).

Πρώτες στις περικοπές έρχονται οι εταιρίες τεχνολογίας, με τη Microsoft να απολύει ούτε λίγο ούτε πολύ, 18.000 από τους συνολικά 150.000 εργαζόμενούς της, παρόλο που τα περσινά καθαρά κέρδη της εταιρίας ανήλθαν στα 22 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι περικοπές αυτές έρχονται αμέσως μετά την εξαγορά της Nokia και την κατάργηση αρκετών τμημάτων της νεοαποκτηθείσης, από τον όμιλο, εταιρίας.

Η Intel δικαιολόγησε τη δραματική μείωση του προσωπικού της κατά 4% (5.000 άτομα) μέχρι τον Αύγουστο, υποστηρίζοντας πως οφείλεται κυρίως σε συνταξιοδοτήσεις και λύσεις συμβάσεων.

Ωστόσο δυσκολεύεται κανείς να μη συνδέσει το γεγονός, με το κλείσιμο του τμήματος δοκιμών της εταιρίας στην Κόστα Ρίκα.

Λίγο νωρίτερα η Hewlett Packard ανακοίνωνε πως όχι μόνο απολύει 16.000 εργαζόμενους αλλά και ότι από τους εναπομείναντες 317.000, σκοπεύει σταδιακά να περιορίσει το εργατικό της δυναμικό στους 50.000. Οι περικοπές αυτές είναι χαρακτηριστικές της δραματικής πτώσης των πωλήσεων της τα τελευταία δύο χρόνια.

Με ένα μεγάλο μέρος των αγορών να γίνεται πλέον μέσω διαδικτύου, οι αλυσίδες καταστημάτων λιανικής είδαν την τελευταία τριετία τα κέρδη τους να κατακρημνίζονται.

Πολύ συχνά, οι καταναλωτές επισκέπτονται τις μεγάλες αλυσίδες μόνο για να δουν ή να δοκιμάσουν από κοντά, συσκευές και ρούχα που τελικά θα αγοράσουν μέσω Amazon. Μέσα σε δύο μήνες η Best Buy απέλυσε πάνω από 3.000 εργαζόμενους.

Εταιρίες όπως η Amazon δε διστάζουν να μειώσουν προσωρινά τα κέρδη τους ρίχνοντας τις τιμές των προϊόντων, αποσκοπώντας σε μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Έτσι τα έσοδα πολύ γρήγορα ισοσκελίζονται, και σύντομα ξεπερνούν, τα αρχικά.

Τέτοιες πρακτικές από τους ηλεκτρονικούς ανταγωνιστές της Coldwater & Creek, οδήγησαν εξάλλου την εταιρία στη χρεοκοπία. Και οι 5.500 χιλιάδες εργαζόμενοι της είδαν την ίδια μέρα την πόρτα της εξόδου, με τα 350 καταστήματα της να πλειστηριάζονται ή να παρέχονται στους πιστωτές της ως αποζημίωση για την αποπληρωμή χρεών.

Το brand name της εταιρίας ωστόσο θα επιβιώσει της κατάρρευσης, αφού αγοράστηκε ήδη από την Sycamore Partners που σκοπεύει να στήσει ιστοσελίδα ηλεκτρονικών αγορών με την οικεία επωνυμία.

Οι επενδυτικοί όμιλοι και οι χρηματοπιστωτικοί δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη θλιβερή λίστα.

Τόσο το πάγωμα στην αγορά ακινήτων, όσο και η έλλειψη ρευστότητας υποχρέωσαν κολοσσούς όπως η JP Morgan και η Bank of America, να απολύσουν περί τους 10.000 εργαζόμενους αθροιστικά. Μάλιστα οι 5.5000 χιλιάδες φρεσκοαπολυμένοι της JP Morgan έρχονται να προστεθούν στους 19.000 που είχαν απολυθεί πέρσι από την εταιρία.
Πηγή: Παναγιώτης Σάκκας