Αναβάθμιση της Ελλάδας από την Standard & Poor’s

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, από B- σε Β, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Η προοπτική του ελληνικού αξιόχρεου χαρακτηρίζεται «σταθερή», γεγονός που σημαίνει πως δεν αναμένονται άλλες αναβαθμίσεις ή υποβαθμίσεις κατά τους επόμενους μήνες.

Όπως σημειώνει ο οίκος, η αναβάθμιση «αντανακλά» την εικόνα της πως «οι κίνδυνοι για τη δημοσιονομική προσαρμογή έχουν μειωθεί» στην Ελλάδα.

Αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα καταγράψει οριακή ανάπτυξη 0,2% φέτος και 1,9% το 2015. Επιπλέον, ο οίκος εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα βελτιώσει την απορροφητικότητα κοινοτικών πόρων, θα αυξήσει τη φορολογική βάση και θα βελτιώσει την είσπραξη των φόρων. Υποστηρίζει όμως ότι η Αθήνα έχει μικρά περιθώρια για περαιτέρω συρρίκνωση των δαπανών.

Ωστόσο, η S&P προειδοποιεί πως η χώρα μας θα δυσκολευτεί να πετύχει τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα για την περίοδο 2014-17, υπολογίζοντας το μέσο πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% κατά την επίμαχη περίοδο.

Παρά ταύτα, η S&P τονίζει πως τα χαμηλότερα των στόχων πρωτογενή πλεονάσματα είναι «πολιτικά πιο επιτεύξιμα» σε σχέση με τους στόχους, και θα υποστηρίξουν μία «μέτρια» μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ.

Στη βαθμίδα Β είχε αναβαθμίσει τη χώρα μας τον Αύγουστο και ο οίκος Moody’s.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ