Κλείσιμο

ΣΚΑΪ αποκλειστικό: Άμεσα μέτρα για περίπτωση «παγώματος» του ρωσικού αερίου εξετάζει η ΕΕ

Σειρά άμεσων πρωτοβουλιών που θα εγγυηθούν, έστω βραχυπρόθεσμα, την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση διακοπής της ροής φυσικού αέριου από τη Ρωσία, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, συστήνει στα κράτη-μέλη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο οδηγιών που ήλθε στη γνώση του skai.gr.

Βασικές προτεραιότητες είναι η διασφάλιση της ενεργειακής αντοχής της Ε.Ε. ενόψει του χειμώνα, ουσιαστικά μέσω της συγκέντρωσης επαρκών αποθεμάτων, και η δημιουργία ενός πρώτου συστήματος αλληλοϋποστήριξης μεταξύ των κρατών-μελών.

Σαν πρώτο βήμα, το Συμβούλιο καλεί όλα τα κράτη-μέλη να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε έως τις 3 Δεκεμβρίου να μπορούν να καλύψουν μέχρι και τη μέγιστη ζήτηση αέριου, ακόμα και σε περίπτωση «διαταραχών» στο «μεγαλύτερο στοιχείο [ενεργειακών] υποδομών», όπως για παράδειγμα το δίκτυο μεταφοράς αερίου.

Παράλληλα, σε μία προσπάθεια να διασφαλιστεί η «συλλογική υποστήριξη» των πιο ευάλωτων κρατών-μελών, οι Βρυξέλλες καλούν τις 28 χώρες της Ένωσης να εξασφαλίσουν τη δυνατότητα αντίστροφης ροής αερίου σε όλα τα σημεία σύνδεσης των εθνικών δικτύων. Έτσι, θα είναι δυνατή η άμεση μεταφορά αποθεμάτων από κράτη που έχουν πλεόνασμα σε εταίρους που βρίσκονται σε άμεση ανάγκη.

Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, το Συμβούλιο ζητά από τα κράτη-μέλη να συντονίσουν το έργο τους για τη δημιουργία «διαδρόμων μεταφοράς» φυσικού αερίου, που θα διασφαλίζουν τη ροή αποθεμάτων μεταξύ ολόκληρων ζωνών της Ε.Ε.

Η Ελλάδα εμπλέκεται στο «διάδρομο» Βορρά-Νότου που θα συνδέει τις περιοχές της Βαλτικής, της Αδριατικής, του Αιγαίου, της ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Οι υπόλοιπες χώρες που ανήκουν στον εν λόγω «διάδρομο» είναι η Γερμανία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Σλοβενία.

Επιπλέον, το Συμβούλιο ζητά την άμεση εφαρμογή των κοινοτικών ρυθμίσεων για τη δημιουργία «δι-ευρωπαϊκών» δικτύων υποδομών ενέργειας, που θα επιτρέψουν τη συνεργασία μεταξύ κρατών-μελών σε περίπτωση κρίσης.

Στη λίστα τοπικών συνεργασιών της Ε.Ε., η Ελλάδα ανήκει στο γκρουπ με τη Βουλγαρία, χώρα όπου το επίπεδο εξάρτησης από το ρωσικό αέριο φτάνει το 100%, και τη Ρουμανία.

Στις αρχές Αυγούστου, η ουκρανική Βουλή πέρασε νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση να απαγορεύσει τη μεταφορά αερίου από ρωσικούς κολοσσούς, όπως η Gazprom, μέσω των αγωγών της Ουκρανίας. Το εν λόγω μέτρο δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή, όμως μπορεί να υποχρεώσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας να διαπραγματευτούν νέες συμβάσεις, τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία.
Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης