Κλείσιμο

Εργάνη: Υπερδιπλασιάστηκαν οι νέες θέσεις εργασίας στο επτάμηνο

Σταδιακή ανάκαμψη της αγοράς εργασίας, με υπερδιπλασιασμό των νέων θέσεων μισθωτής εργασίας στο πρώτο επτάμηνο έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, καταδεικνύουν τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», που παρουσίασε σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ειδικότερα, το πρώτο επτάμηνο του ενεστώτος έτους (Ιανουαρίου – Ιουλίου) δημιουργήθηκαν 189.572 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας, με την επίδοση αυτή να είναι σημαντικά υψηλότερη από αυτή του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος πέρυσι (91.611 θέσεις εργασίας) και η υψηλότερη επίδοση πρώτου επταμήνου από το 2001 μέχρι σήμερα. Παράλληλα, τον Ιούλιο οι αναγγελίες πρόσληψης ήταν κατά 13.275 θέσεις περισσότερες από τις απολύσεις. 

«Όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν πλέον ότι το κλίμα στην αγορά εργασίας σταδιακά αλλάζει. Η μισθωτή απασχόληση αυξάνεται, ενώ και το ποσοστό ανεργίας, παρότι βρίσκεται ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα, έχει εισέλθει σε φάση αποκλιμάκωσης», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας, συμπληρώνοντας ότι η αποκλιμάκωση αυτή επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, καθώς ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων από τις αρχές του έτους είναι μειωμένος κατά 9,32%.

Ο κ. Βρούτσης τονίζει ακόμη πως σε κάθε περίπτωση οι προοπτικές της απασχόλησης είναι θετικές, ενώ εκτιμά πως «εμπεδώνεται σταδιακά -και λόγω της συνεπούς εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων- ένα κλίμα θετικών προσδοκιών και εμπιστοσύνης που τροφοδοτεί το νέο κύκλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Στο μεταξύ, στο 27,2% ανήλθε το Μάιο του 2014 η ανεργία, έναντι 27,7% τον Μάιο του 2013 και 27,3% τον Απρίλιο του 2014.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Μάιο του 2014 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.504.059 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.309.213 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.328.067 άτομα.
Πηγή: skai.gr