Ράις: «Κλειδί» η έγκαιρη εφαρμογή των αλλαγών στα εργασιακά

«Η έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» στα εργασιακά «συνεχίζει να είναι κλειδί» για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, απαντώντας σε ερώτημα για το αν το ΔΝΤ θα ζητήσει αλλαγές στην εργασιακή και συνδικαλιστική νομοθεσία κατά την ερχόμενη αξιολόγηση, που αναμένεται να αρχίσει το φθινόπωρο.

Ο κ. Ράις σημείωσε πως το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά «δεν είναι καινούργιο» και ήταν εξ αρχής «μέρος της πλατφόρμας» του ελληνικού προγράμματος.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε τα σημεία χθεσινής ομιλίας του στελέχους του Ταμείου στο συνέδριο του Economist, στην Αθήνα, όπου έγινε αναφορά στη «δέσμευση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τους εναπομείναντες υπερβολικούς περιορισμούς στην αγορά εργασίας», φέρνοντας το «[νομικό] πλαίσιο της Ελλάδας για τις συλλογικές απολύσεις και τους κανόνες απεργιών στη γραμμή των καλύτερων πρακτικών στην Ε.Ε.».

Ερωτηθείς για το αν το Ταμείο θεωρεί «εφαρμόσιμες» τις μειώσεις στη φορολογία που επιδιώκει να πετύχει η κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απάντησε διπλωματικά πως η μεταρρύθμιση του φοροσεισπρακτικού μηχανισμού είναι ένα «μεγάλο μέρος» και «κλειδί για τη βιωσιμότητα» του ελληνικού προγράμματος.

Παράλληλα, σημείωσε πως το Ταμείο «θα πρέπει να δει» την πρόοδο στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για τη διετία 2015-16.

Υπογράμμισε δε πως το ΔΝΤ έχει επανειλημμένα ζητήσει την υλοποίηση αλλαγών για την αύξηση της αποτελεσματικότητας του φορολογικού συστήματος, προκειμένου να υπάρχει δίκαιη κατανομή των βαρών.

Τέλος, ερωτηθείς για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο κ. Ράις, αρνήθηκε να κρίνει ως καλό ή κακό το επιτόκιο του 3,5% με το οποίο η χώρα μας άντλησε 1,5 δισ. ευρώ από τις αγορές.

Τόνισε όμως πως το Ταμείο χαιρετίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα «συνεχίζει να έχει την ικανότητα να έχει πρόσβαση στις αγορές», και θεωρεί τις εκδόσεις ομολόγων «σημαντικά βήματα στη σωστή κατεύθυνση».
Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης