Κλείσιμο

Πιθανά μέτρα 270 εκατ. μετά τις αποφάσεις για δικαστικούς και ένστολους

Τον τρόπο κάλυψης της «τρύπας» που προκύπτει από τη δικαστική απόφαση για τη επιστροφή των αποδοχών των δικαστικών και ενστόλων στα επίπεδα του 2012 αναζητά το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», εκτιμάται ότι για το 2014 μπορεί να αποφευχθούν νέα μέτρα εάν υπερκαλυφθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού.

Ωστόσο, τα μόνιμα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετηθούν για το 2015 κι έπειτα υπολογίζονται σε 200 εκατομμύρια ευρώ μονό για τους ένστολους, ενώ αν προστεθεί και το κόστος για τους δικαστικούς τότε ο λογαριασμός φτάνει στα 270 εκ. ευρώ.

Το υπό εξέταση σχέδιο για την κάλυψη του ελλείμματος που προκύπτει, σύμφωνα με την «Κ», είναι ο συμψηφισμός των προαγωγών που συνέχισαν να λαμβάνουν και του κοινωνικού μερίσματος με τις επιστροφές που δικαιούνται βάσει των αποφάσεων του ΣτΕ, αλλά και κάποιο μέτρο που θα αφορά συνολικά την κοινωνία.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με «Τα Νέα» η δικαίωση δικαστικών και ενστόλων ανοίγει την πόρτα για προσφυγές στη Δικαιοσύνη και για άλλες κατηγορίες εργαζόμενων, όπως οι πανεπιστημιακοί, οι διπλωμάτες και οι γιατροί.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, οι αποφάσεις επί των προσφυγών τους αναμένονται με το επόμενο δικαστικό έτος, από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ, η δικαίωση όλων των κλάδων των ειδικών μισθολογίων του Δημόσιου μπορεί να προκαλέσει δημοσιονομικό κενό άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ