Χατζηδάκης στον ΣΚΑΪ: Θα λάβουμε υπόψη μας παρατηρήσεις, αλλά θα προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις

Η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της όλες τις παρατηρήσεις και είναι διατεθειμένη να ακούσει όλες τις απόψεις, όμως είναι αποφασισμένη να προωθήσει τις αλλαγές που θα οδηγήσουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας στην αγορά, όπως διαμήνυσε, μέσω του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ενόψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου της συμφωνίας με την τρόικα την Παρασκευή.

«Υπάρχει μία διακηρυγμένη πολιτική από την κυβέρνηση για το συμφέρον των πολλών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, τονίζοντας πως καθήκον της κυβέρνησης είναι να προωθήσει μεταρρυθμίσεις που «έπρεπε να είχαν υιοθετηθεί εδώ και χρόνια, ανεξαρτήτως του ΟΟΣΑ ή της τρόικα».

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις στρεβλώσεις και τα νομοθετημένα καρτέλ» που εξασφαλίζουν «κέρδη με αθέμιτο τρόπο σε υπερπροστατευμένες ομάδες», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας πως εν μέσω μείωσης αποδοχών «η πτώση των τιμών είναι μία μορφή κοινωνικής πολιτικής».

Γάλα

Αναφορικά με το γάλα, ο υπουργός Ανάπτυξης απέρριψε εμμέσως πλην σαφώς την πρόταση Χαρακόπουλου, σημειώνοντας πως οι αντιδράσεις έχουν να κάνουν με το «φόβο του καινούργιου», αλλά οι αλλαγές θα επιτρέψουν στον καταναλωτή να έχει φθηνότερο γάλα. Επανέλαβε δε πως η χώρα μας έχει ένα από τα υψηλότερα κόστη για τον παραγωγό και τον καταναλωτή στην Ευρώπη.

Υποστήριξε μάλιστα οτι οι ρυθμίσεις για το γάλα ημέρας και το Ελληνικό Σήμα, που εισάγονται από το πολυνομοσχέδιο, ευνοούν την ελληνική αγελαδοτροφία.

Φάρμακα και Φαρμακεία

Όσον αφορά το καθεστώς λειτουργίας των φαρμακειών, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως αναμένει την τελική πρόταση του υπουργείου Υγείας αφήνοντας ένα περιθώριο διαλόγου.

Αποσαφήνισε πως δεν αίρονται τα πληθυσμιακά κριτήρια για την ίδρυση φαρμακείων, ενώ παραμένει η ρύθμιση να είναι ο ιδιοκτήτης του φαρμακείου φαρμακοποιός. Στον αντίποδα, αίρονται οι ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ φαρμακείων.

Σχετικά με τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, ο κ. Χατζηδάκης υπεραμύνθηκε της συμφωνίας που προβλέπει τη δοκιμαστική παραμονή τους αποκλειστικά στα φαρμακεία για τρεις μήνες, εκτιμώντας πως θα υπάρξει «μείωση των τιμών μέσα στα φαρμακεία».

Ταξί

Όσον αφορά τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο καθεστώς των ταξί, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως πρόκειται για «οριακές παρεμβάσεις σε σχέση με τουριστικές υπηρεσίες σε επίπεδο μεταφορών».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ