Σαμαράς: Ενδεχόμενα έσοδα 150 δισ. ευρώ σε βάθος 25ετίας από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων

Ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη υδρογονανθράκων καταγράφουν τα έως τώρα στοιχεία που έχουν αναλυθεί από το ελληνικό δημόσιο, γεγονός που μπορεί να επιφέρει έσοδα σε βάθος 25ετίας που θα ξεπεράσουν τα 150 δισ. ευρώ, επισήμανε ο πρωθυπουργός, μετά την επίσκεψή του στον χώρο που συγκεντρώνονται τα γεωλογικά δεδομένα του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

«Τα κοιτάσματα τα οποία παραχωρούνται αρχικά σε Ιωάννινα και Κατάκολο, θα προσδώσουν οικονομική ανεξαρτησία στον τόπο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ όπως είπε, ιδιαίτερα αισιόδοξα μηνύματα έχει το ελληνικό δημόσιο από τις έρευνες που έγιναν στο Ιόνιο και στα νότια της Κρήτης.

Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι θα επέλθουν άμεσες και έμμεσες χιλιάδες θέσεις εργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων, θα τηρηθούν οι πιο αυστηροί περιβαλλοντικοί όροι, ενώ οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν τεράστια οφέλη.

Τέλος, ανακοίνωσε πως θα ζητηθεί από τα ελληνικά πανεπιστήμια να αλλάξουν τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματά τους και να κατευθυνθούν στον τομέα των υδρογονανθράκων, ώστε να ελληνοποιηθεί το επιστημονικό προσωπικό που θα εργαστεί εκεί.

Όσον αφορά τη συμφωνία ΔΕΠΑ - Gazprom για το φυσικό αέριο, ο πρωθυπουργός εκτιμά οτι θα δώσει ώθηση στην ανταγωνιστικότητα της χώρας, με ταυτόχρονη αποκλιμάκωση του κόστους ενέργειας τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τα νοικοκυριά.

Από τους λογαριασμούς του Απριλίου, θα περάσουν στην κατανάλωση οι μειώσεις στο κόστος του φυσικού αερίου εάν υπογράφει η συμφωνία ΔΕΠΑ - Gazprom μέσα στον Μάρτιο επισήμανε στον ΣΚΑΪ και την Πρώτη Γραμμή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου. Η μείωση θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιουλίου του 2013.

Ο κ. Παπαγεωργίου επιβεβαίωσε ότι η μείωση για τους καταναλωτές θα είναι της τάξης 10% με 12%, επισημαίνοντας ότι και με την αναδρομικότητα της έκπτωσης θα υπάρξει μια μεγάλη ανάσα για οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις ενώ το συνολικό όφελος για την ελληνική οικονομία θα είναι πάνω από 220 εκατ. ευρώ ετησίως.

Πηγή: Νίκος Υποφάντης, Newsdesk ΣΚΑΪ