Κλείσιμο

Σημαντικές δημοσιονομικές επιπτώσεις από την απόφαση του ΣτΕ για τους ένστολους

Σημαντικές δημοσιονομικές επιπτώσεις αναμένεται να έχει η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που σύμφωνα με πληροφορίες έκρινε ότι οι περικοπές των αποδοχών των ενστόλων είναι αντισυνταγματικές και τα ποσά που παρακρατήθηκαν πρέπει να επιστραφούν.

Η επίπτωση σύμφωνα με πληροφορίες στα δημόσια ταμεία ενδέχεται να ξεπεράσει και τα 100 εκατ. ευρώ, και θα χρειαστεί να εξευρεθούν ισοδύναμα μέτρα.

Οι περικοπές αυτές είχαν επιβληθεί με νόμο που ψηφίστηκε στο τέλος του 2012 και για την εφαρμογή του είχε εκδοθεί απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί το αργότερο ώς το τέλος Φεβρουαρίου, οπότε θα γίνει γνωστό το πλήρες σκεπτικό της.

Ο επίμαχος νόμος προέβλεπε εξοικονόμηση συνολικού ύψους 340 εκατ. ευρώ από την μείωση των μηναίων αποδοχών των μισθοδοτούμενων με βάσει τα ειδικά μισθολόγια. Αν δικαιωθούν και οι υπόλοιποι δικαιούχοι ειδικών μισθολογίων που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, το ποσό αναμένεται να τριπλασιαστεί.

Σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι υπάρχει διαρροή, δεν υπάρχει ακόμη απόφαση, και ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν σχολιάζουμε αυτές τις αποφάσεις.

«Οι αποφάσεις της δικαιοσύνης πρέπει να γίνονται σεβαστές, όπως και αποφάσεις για προσφυγές που οι εργαζόμενοι δεν έχουν δικαιωθεί» παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης.

«Όσες δικαστικές αποφάσεις και να βγουν, λεφτά δεν θα γεννήσουμε», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας την επίμαχη απόφαση στον ΑΝΤ1.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ