Σκληραίνει η στάση της τρόικα, δηλώνει κορυφαίος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ

Για σκλήρυνση της στάσης της τρόικα απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση έκανε λόγο την Παρασκευή κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ενόψει της συνέχισης της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Ο παράγοντας του ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν αποδεχθεί τα ισοδύναμα που προτείνει η ελληνική πλευρά για τη διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, αλλά και τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων.

Παράλληλα, η τρομερής εκτιμά ότι η υστέρηση των εσόδων είναι υψηλότερη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου.

Επιπλέον, οι δανειστές διαφωνούν για το μείγμα των μέτρων που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό του 2014, ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Προβληματισμός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο σε ό,τι αφορά την ημερομηνία άφιξης της τρόικα στην Αθήνα, καθώς με τον τρέχον προγραμματισμό η άφιξή της θα συμπέσει με τη παρουσίαση από την επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του πορίσματος για το ρόλο της τριμερούς, που είναι προγραμματισμένη για τις 29 και 30 Ιανουαρίου στην Αθήνα.

Έτσι, υπάρχει η σκέψη οι εκπρόσωποι των δανειστών να έρθουν στη χωρά μας στις αρχές Φεβρουαρίου.

Νωρίτερα, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι η Αθήνα επιδιώκει την καθυστέρηση της επιστροφής της τρόικα, προκειμένου να είναι διαθέσιμα τα στοιχεία τελικά Δεκεμβρίου, που φαίνεται πως θα υπερβούν τις προσδοκίες της κυβέρνησης και της τριμερούς.
Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης