Στουρνάρας στον ΣΚΑΪ: Δεν τίθεται θέμα κουρέματος του χρέους - Η Σακελλαρίου πήγε μετά τα δάνεια στο ΤΤ

Οριστικό τέλος στα σενάρια για κούρεμα του ελληνικού χρέους έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στα νέα του ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη, λέγοντας ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

«Δεν είναι δυνατόν να αρχίσει η αποσταθεροποίηση της ευρωζωνης με τέτοια πρακτική. Μονομερής διαγραφή χρέους σημαίνει βγαίνεις από το ευρώ» δήλωσε μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών.

«Έχω συνηθίσει να μιλώ χωρίς φιοριτούρες και λεω ότι καμία χώρα από τις 18 (σ.σ της Ευρωζώνης) δεν επιτρέπει ονομαστικό κούρεμα του χρέους στο σύνταγμα της. Άλλο το PSI και άλλο να ζημιώσεις τον Γερμανό πολίτη, τον Αυστριακό πολίτη, ή πολίτες χωρών φτωχότερων από την Ελλάδα, με κούρεμα. «Πιστεύετε ότι θα μπορούμε να επιτύχουμε κούρεμα χρέους με αυτές τις φτωχές χώρες;» διερωτήθηκε. 

«Δεν τίθεται θέμα ονομαστικού κουρέματος του χρέους δεν το επιτρέπουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες και τα συντάγματα των ‘18’» ανέφερε.

"Δεν με αφορούν τα σενάρια μετακόμισης στην ΤτΕ"

Αναφερόμενος εξάλλου στα σενάρια «μετακόμισής» του από το υπουργείο Οικονομικών στη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι το θέμα δεν τον αφορά: «δίνω μια μάχη για την οικονομία, με ενδιαφέρει το σήμερα και η μάχη αυτή θα είναι μακρά, δεν σκέφτομαι για το αύριο, το μυαλό μου προσανατολίζεται στη σημερινή μάχη που πρέπει να κερδίσουμε. Δεν με ενοχλούν τα σενάρια γιατί δεν τα σκέφτομαι, δεν έχω χρόνο να τα σκεφτώ».

Τόνισε δε, ότι η σχέση του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο είναι άριστη.

«Είναι λογικό σε μια τόσο δύσκολη περίοδο ένας υπουργός Οικονομικών που παίρνει τόσο σκληρά μέτρα να είναι αλεξικέραυνο. Δεν υπάρχει εύκολη και εναλλακτική λύση και πιστεύω ότι κάνω το σωστό» δήλωσε για τις αντιδράσεις, προσθέτοντας ότι έχει τη στήριξη του πρωθυπουργού.

«Υπηρετώ τους στόχους που θέσαμε ως κυβέρνηση. Η κριτική των δυο κομμάτων δεν στρέφεται σε εμένα. Παρακαλώ αν υπάρχουν να δω τις εναλλακτικές λύσεις στο τραπέζι» σημείωσε ο υπουργός.

"Έχουμε καλύψει το 80% του δρόμου χρειάζεται λίγο υπομονή"

Σημείωσε εξάλλου ότι η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο ζητώντας υπομονή. «Θυμηθείτε που ήταν η οικονομία 1,5 χρόνο πριν και πού είναι σήμερα. Για πρώτη φορά απο το 2001 είμαστε πάνω απο τους στόχους για πρώτη φορά φαίνεται ότι κάτι γίνεται. Έχουμε πετύχει το 80% των όσων πρέπει να κάνουμε, έχουμε εξαλείψει τα αιτία της κρίσης, έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και έχουμε εξαλείψει και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, έχουμε καλύψει το 80% του δρόμου χρειάζεται λίγο υπομονή».

Ο κ. Στρουρνάρας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση μείωσε και τους φορολογικούς συντελεστές στον φόρο ακίνητων, δεν έκλεισε τα ΕΑΣ και μείωσε τον ΦΠΑ στην εστίαση. «Η τελευταία επισκόπηση της τρόικας εχει καθυστερήσει γιατί δεν δεχόμαστε να συναινέσουμε σε πολιτικές που μπορούν να προχωρήσουν σε πολύ πιο ήπιο τρόπο. Είναι δύσκολο να συμφωνήσουμε στο Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου» αναγνώρισε.

Τόνισε ότι η τρόικα θα έρθει «σε λίγες ημέρες, θέλουμε να καθυστερήσει για να έχουμε τα τελικά στοιχεία Δεκεμβρίου.»

Διευκρίνισε ότι ο ΦΠΑ στην εστίαση δεν υπάρχει περίπτωση τουλάχιστον για 1 χρόνο να επανέλθει στο 23% «Έχουμε πολύ μικρή δημοσιονομική απώλεια, το μέτρο ήταν θετικό. Έχουμε 100 εκατ. ευρώ απώλεια εσόδων όχι 280 εκατ. ευρώ» εξήγησε, έσπευσε όμως να σημειώσει ότι «θα πέσουμε εκτός στόχων αν μειώσουμε συνολικά φόρους στη φάση αυτή. Δεν μπορούμε να κάνουμε γενικευμένες μειώσεις φόρων.»

"Μακάρι να ήμασταν Νορβηγία και να μην είχαμε φόρους"

Για τη φορολογία το 2013 ο υπουργός Οικονομικών παρατήρησε ότι «καλύψαμε το παρελθόν όσον αφορά το φόρο ακίνητης περιούσιας, δεν φταιω εγώ που είχαμε να καλύψουμε 3 ΦΑΠ. Είναι σαφώς πιο ελαφρύς από τον προηγούμενο ο ΕΝΦΙΑ» υπογράμμισε.

«Δεν μπορεί να μην έχει φόρο ακινήτων μια χώρα. Η Ελλάδα είναι περίπου στο μέσο όρο, είναι ένας από τους πιο δίκαιους φόρους ,όχι ελαφρύς, αλλά πιο ελαφρύς απο το ΕΕΤΗΔΕ. Πιο ορθολογικός από τον ΕΕΤΗΔΕ. Μακάρι να ήμασταν Νορβηγία να είχαμε πετρέλαιο και να είχαμε έσοδα, και να μην είχαμε φόρους δεν είμαστε» σημείωσε, πρόσθεσε όμως ότι «δεν αποκλείεται να μειώνουμε φορολογικούς συντελεστές όταν πετύχουμε το δημοσιονομικό στόχο, εξαγγέλλοντας την πρόθεση της κυβέρνηση να μειώσει εισροές στην κοινωνική ασφάλιση φέτος, καθώς υπάρχουν ισοδύναμα.

Αναφορικά με τις ομαδικές απολύσεις, είπε ότι «ουδεμία επιχείρηση σήμερα θέτει θέμα ομαδικών απολύσεων, έχουμε ακράδαντα στοιχεία ότι δεν χρειάζονται». «Εκτιμώ ότι η τρόικα θα δεχτεί να μη γίνουν ομαδικές απολύσεις» είπε.

«Το 70% της υπέρβασης του στόχου στο πρωτογενές πλεόνασμα θα μοιραστεί στις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις» σημείωσε.

Πολιτική κάλυψη στην επικεφαλής του ΤΧΣ 

O κ. Στουρνάρας παρέσχε εκ νέου πολιτική κάλυψη στη διευθύνουσα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) Αναστασία Σακελλαρίου, δηλώνοντας ότι δεν ανήκε στο ΔΣ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που πήρε τις αποφάσεις για τη χορήγηση δανείων, πήγε μετά, και προσπάθησε να κάνει ό,τι μπορούσε για να διασώσει τα δάνεια αυτά.

«Η ΤτΕ έκανε τη δουλειά της και η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει ούτε στη λειτουργία της ΤτΕ ούτε της Δικαιοσύνης. Ετοιμάζουμε ν/σ για να μπορούμε να ανακεφαλαιοποιήσουμε τράπεζες εφόσον αυτό χρειάζεται. Περιμένουμε τα αποτελέσματα των stress tests» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ