Με στόχο τη δόση του 1 δισ πηγαίνει στο Eurogroup ο Γιάννης Στουρνάρας

Στις Βρυξέλλες, για τη συνεδρίαση του Eurogroup, θα βρεθεί σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να επιχειρήσει να «ξεκλειδώσει» έστω τη δόση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που εκκρεμεί από το καλοκαίρι.

Εν τω μεταξύ, αύριο αναμένεται να συνεχιστεί η επί ελληνικού εδάφους διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στην Αθήνα αναμένεται να επιστρέψουν οι δύο από τους τρεις επικεφαλής των κλιμακίων της τριμερούς, συγκεκριμένα ο Πόουλ Τόμσεν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ο Ματίας Μορς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ απών θα είναι ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κλάους Μαζούχ.

Οι δύο επικεφαλής θα επιτρέψουν στην Αθήνα προκειμένου να συνεχιστεί η αξιολόγηση του φθινοπώρου, με τις τελικές αποφάσεις ωστόσο να αναμένονται τον Ιανουάριο.

Την Κυριακή, εκπρόσωπος της Κομισιόν διεμήνυσε ότι, παρά την έλευση της τρόικα, το ενδεχόμενο να επιτευχθεί συνολική συμφωνία εντός του Δεκεμβρίου δεν φαίνεται στην παρούσα φάση πιθανό.

Μάλιστα, ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στην «Κ» και τον Νίκο Χρυσολωρά ότι «θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε τις διαπραγματεύσεις όσο μπορούμε μέσα στον Δεκέμβριο και αν μπορέσουμε να κλείσουμε κάποια θέματα, φυσικά θα το κάνουμε. Κανείς δεν θέλει να τραβήξει η αξιολόγηση περισσότερο από ότι είναι απαραίτητο, αλλά με δεδομένο τον αριθμό των ανοιχτών θεμάτων μία πλήρης συμφωνία μέσα στον Δεκέμβριο, απλώς δεν είναι ρεαλιστική».

Πράλληλα, αρμόδιες πηγές της τρόικας έλεγαν στην «Κ» ότι η πρόοδος σε όλα τα μέτωπα είναι πολύ αργή. Και αφού υπάρχουν ακόμη τόσο πολλά ανοικτά ζητήματα, το τελευταίο που χρειάζεται είναι να υπαναχωρεί η Ελλάδα από ήδη συμφωνημένες δεσμεύσεις της, δημιουργώντας νέα μέτωπα.
Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης, Newsdesk ΣΚΑΪ