Κλείσιμο

Σημαντικές ελαφρύνσεις προβλέπουν τα σχέδια για το νέο φόρο στα ακίνητα (pdf)

Μεσοσταθμικά μειωμένη κατά 16% θα είναι η φορολόγηση των κτισμάτων, σύμφωνα με τις αλλαγές που έχουν προκύψει κατά τα τελευταία 24ωρα στο νέο φόρο επί της ακίνητης περιουσίας, που θα τεθεί σε ισχύ από το 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως αίρουν τις ενστάσεις του για το νέο φόρο, έπειτα και από τις παράλληλες συνεδριάσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που συμμετέχουν στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι ελαφρύνσεις θα κυμαίνονται από 4% για τους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας έως και 26% για τους μικροϊδιοκτήτες.

Την ίδια στιγμή, αλλάζουν οι στόχοι, τόσο για τους βεβαιωθέντες φόρους, που μειώνονται στα 3,2 δισ., όσο και για τους προ είσπραξη φόρους, που μειώνονται στα 2,65 δισ., από αρχικό πήχη της τάξης των 2,9 δισ.

Το νέο σχέδιο προβλέπει ελαφρύνσεις έως και 80% για τα οικόπεδα εντός σχεδίου.

Παράλληλα, θα υπάρξει ένας στρεμματικός φόρος της τάξης των 2 έως και 2,20 ευρώ για τα αγροτεμάχια. Εκτός φόρου μένουν τα αγροτικά κτίσματα.

Τέλος, θεσμοθετείται αφορολόγητο ύψους 300.000 ευρώ κατ’ άτομο, όριο πάνω από το οποίο, όπως φαίνεται, θα έρχεται ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τι προβλέπει το προτεινόμενο προσχέδιο του νέου φόρου.
Πηγή: Χρήστος Κούτρας, Νίκος Φιλιππίδης, Newsdesk ΣΚΑΪ