Στουρνάρας: Με πρωτογενές πλεόνασμα δεν αποκλείεται να τεθεί θέμα κατοχικού δανείου

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα κατοχικού δανείου στο πλαίσιο των αποφάσεων του Eurogroup -εφόσον η χώρα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα- αφήνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. «Επιδίωξη μας στη φάση αυτή είναι να εφαρμοστεί με ουσιαστικό τρόπο η δέσμευση του Eurogroup, που λεει ότι αν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, οι εταίροι μας θα λάβουν κατάλληλα μέτρα ώστε να μειωθεί περαιτέρω το δημόσιο χρέος της Ελλάδας» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Σε συνέντευξή του στο Βήμα ο κ. Στουρνάρας διατυπώνει παράλληλα την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για το 2013 και το 2014 υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν πιστά τα χρονοδιαγράμματα και ο προϋπολογισμός.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι για τις αποδείξεις, το υπουργείο εξετάζει τρόπους επιβράβευσης των φορολογούμενων που συλλέγουν αποδείξεις μέσω των κατάλληλων κινήτρων, ενώ σημειώνει πως μετά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση άμεσος στόχος είναι η μείωση του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών και στη συνέχεια η μείωση των φορολογικών συντελεστών σε ανταγωνιστικό ύψος με γειτονικές χώρες και η μείωση των έμμεσων φόρων, μόλις το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.

Ο κ. Στουρνάρας τονίζει επίσης ότι το χρηματοδοτικό κενό μετά τον Ιούλιο του 2014 «είναι μικρό για να δημιουργήσει το οποιοδήποτε πρόβλημα».

Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείει και σενάριο μείωσης από το βάρος των τόκων αλλά σημειώνει «οποιαδήποτε συζήτηση για μέτρα διευκόλυνσης θα πρέπει να γίνει σε σωστό χρόνο, δηλαδή μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος».

Εκτιμά ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται το μνημόνιο αλλά κατηγορεί τον κ. Τσίπρα ότι «πουλάει τα ευχάριστα χωρίς να λέει την αλήθεια».

Ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει τέλος πως «τα ευχολόγια και οι ανεδαφικές προτάσεις ίσως να ενθουσιάζουν το κομματικό κοινό αλλά δεν σώζουν από τη χρεοκοπία».
Πηγή: skai.gr