ΥΠΑΝ: Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία του ΣΔΟΕ για τις αποδείξεις

Για θέμα φορολογικής συνείδησης των επαγγελματιών να κόβουν αποδείξεις στην εστίαση έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός.

Όπως είπε, τα στοιχεία από το ΣΔΟΕ για την παροχή αποδείξεων είναι αποκαρδιωτικά, κυρίως στην ελληνική περιφέρεια, κάτι το οποίο δεν μπορεί να συνεχιστεί πλέον αφού τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη δίνουν απόδειξη με συντελεστή 13%.

«Συστήνουμε στα μέλη μας να προχωρήσουν σε μειώσεις των τιμών, ωστόσο ζητάμε ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο χωρίς αιφνιδιασμούς από την εφορία» δήλωσε από την πλευρά του στο ΣΚΑΪ, ο Μιχάλης Κολιός, μέλος του συνδέσμου Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων.

Σημειώνεται ότι κατά τους καλοκαιρινούς ελέγχους το ΣΔΟΕ διαπίστωσε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά παραβατικότητας.

Συγκεκριμένα, σε 1.088 ελέγχους σε επιχειρήσεις εστίασης, κατοικίες και ξενοδοχεία προέκυψαν 2.473 παραβάσεις σε 538 επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο των ελέγχων πολυτελών καταλυμάτων Πάρο, Αντίπαρο, Μύκονο και Παξούς διαπιστώθηκε ότι ενοικιαζόμενες κατοικίες δεν δηλώνονταν, πολυτελείς κατοικίες δηλώνονταν ως μικρές αγροικίες ενώ εντοπίστηκε ταξιδιωτικό γραφείο το οποίο νοίκιαζε βίλες μέσω διαδικτύου χωρίς να τα δηλώνει στην εφορία.

Επίσης κατασχέθηκε από το ΣΔΟΕ Κρήτης ιδιοκτησιακό σκάφος 27 μέτρων από γιατρό, καθώς δεν είχαν καταβληθεί οι δασμο-φορολογικές υποχρεώσεις.

Αναλυτικά οι παραβάσεις:

- Σε 7 περιπτώσεις στην Πάρο οι ενοικιαζόμενες κατοικίες δεν δηλωνόταν.
- Σε 2 περιπτώσεις μεσολαβούσε αλλοδαπός για την ενοικίαση χωρίς να εμφανίζεται φορολογικά η δραστηριότητά του.
- Σε άλλη περίπτωση εντοπίσθηκε ταξιδιωτικό γραφείο και καταλογίσθηκαν 17 παραβάσεις γιατί ενοικίαζε πολυτελείς βίλλες μέσω του διαδικτύου χωρίς να δηλώνονται οι σχετικές ενοικιάσεις στην αρμόδια ΔΟΥ.
- Το ΣΔΟΕ Κρήτης κατέσχεσε Θ/Γ Ιδιωτικό σκάφος 27 μέτρων από ιατρό γιατί δεν κατέβαλε τις δασμοφορολογικές υποχρεώσεις κατά την εισαγωγή. Επίσης καταλογίσθηκαν κατά τον φορολογικό έλεγχο του ιδίου και εταιρειών τις οποίες εκπροσωπεί παραβάσεις ύψους 4.980.000 ευρώ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ