Κίνα: Απροσδόκητη μείωση εξαγωγών 3,1% τον Ιούνιο

Τα στοιχεία δείχνουν μείωση των εξαγωγών κατά 3,1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν και των εισαγωγών κατά 0,7% και αντανακλούν πιθανότατα τώρα καλύτερα την πραγματική εικόνα του εξωτερικού εμπορίου της χώρας, καθώς είχε προηγηθεί η αντιμετώπιση από τις κινεζικές αρχές του φαινομένου των εικονικών τιμολογήσεων που είχαν διογκώσει τεχνητά τις εξαγωγές στις αρχές του έτους. Τα στοιχεία του Ιουνίου θα εγείρουν πιθανόν νέες ανησυχίες σχετικά με την ένταση της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας και της παγκόσμιας ζήτησης.

«Η Κίνα αντιμετωπίζει σχετικά μεγάλα προβλήματα στο εμπόριο την τρέχουσα περίοδο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της τελωνειακής υπηρεσίας της χώρας, προσθέτοντας ότι «οι εξαγωγές δεν φαίνεται να πηγαίνουν καλά στο τρίτο τρίμηνο». Η τελωνειακή υπηρεσία ανέφερε ότι η εμπιστοσύνη των εξαγωγέων μειώνεται λόγω της ασθενούς εξωτερικής ζήτησης, της αύξησης του κόστους εργασίας και του ισχυρού γουάν (κινεζικού νομίσματος).

Πρόκειται για την πρώτη μείωση των εξαγωγών που καταγράφηκε μετά τον Ιανουάριο του 2012. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξησή τους κατά 4% και των εισαγωγών κατά 8%. Τα στοιχεία του εξωτερικού εμπορίου της Κίνας στρεβλώθηκαν από τις κερδοσκοπικές ροές κεφαλαίων, αλλά τον Μάιο οι αρχές της χώρας ξεκίνησαν μία εκστρατεία για να αντιμετωπίσουν τα εικονικά τιμολόγια εξαγωγών. Τα τελωνειακά στοιχεία δείχνουν ότι οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, που είναι η μεγαλύτερη αγορά για την Κίνα, μειώθηκαν 5,4% και προς την ΕΕ κατά 8,3%.



Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ