Κλείσιμο

ΤΑΙΠΕΔ: Υστέρηση στα έσοδα λόγω καθυστερήσεων – Προβληματισμός για τα κρατικά λαχεία

Στο ποσό των 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, ένα δισεκατομμύριο χαμηλότερα από τον αρχικό στόχο, αναμένεται να διαμορφωθούν τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις το 2013, σύμφωνα με πηγές του ΤΑΙΠΕΔ. 

Τα προβλήματα στην υλοποίηση του προγράμματος, όπως ο άγονος διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ αλλά και η σημαντική καθυστέρηση στη συμφωνία για την ιδιωτικοποίηση των κρατικών λαχείων, αναπόφευκτα οδηγούν σε απόκλιση από τον αρχικό στόχο των εσόδων και αναγκάζουν το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων να αναζητήσει άλλους τρόπους τόνωσής τους.

Ιδιαίτερα η περίπτωση των κρατικών λαχείων προβληματίζει έντονα το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, δεδομένου ότι η συμφωνία οριστικοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά περίπου 7 μήνες αργότερα δεν έχει εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ από το τίμημα ύψους 190 εκατομμυρίων ευρώ. Και αυτό παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις από το Ταμείο προς τον ανάδοχο για την καταβολή της πρώτης δόσης ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Το επενδυτικό σχήμα που πλειοδότησε στο διαγωνισμό για την εκμετάλλευση των κρατικών λαχείων για 12 έτη απαρτίζεται από την OPAP Investment Limited, θυγατρική εταιρεία της ΟΠΑΠ, σε ποσοστό 67%, ενώ από 16,5% κατέχουν η Intralot και η Scientific Games Global Gaming.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ των μετόχων του πλειοδότη αναφορικά με τις συμφωνίες προμηθειών. Τόσο η Intralot που προσφέρει τεχνογνωσία και λογισμικό όσο και η Scientific Games, που θα αναλάβει την εκτύπωση των λαχείων, θα λαμβάνουν ως προμήθεια το 3,3% από τις πωλήσεις της νέας εταιρείας, με τα συνολικά της έσοδα να υπολογίζονται σε 800 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Όπως μάλιστα αναφέρουν οι δύο εταιρείες σε πρόσφατη, κοινή δήλωσή τους προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου των κρατικών λαχείων, η οριστικοποίηση των συμφωνιών προμηθειών αποτελεί προϋπόθεση για την καταβολή της πρώτης δόσης από το εφάπαξ τίμημα των 190 εκατομμυρίων ευρώ.

Προσθέτουν ότι αυτό άλλωστε προβλέπεται από το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν όλοι οι μέτοχοι, δηλαδή η ΟΠΑΠ, η Intralot, η Scientific Games, και η Lottomatica που συμμετέχει στο σχήμα με μία μετοχή, στις 6 Δεκεμβρίου 2011. Η Intralot και η Scientific Games αναφέρουν μάλιστα ότι η οριστικοποίηση της συμφωνία προμηθειών και κατ’επέκταση η εκτέλεσή τους, αποτελούσε αναπόσπαστο όρο και για την υποβολή οικονομικής δεσμευτικής προσφοράς στο διαγωνισμό για τα κρατικά λαχεία.

Επισημαίνουν ακόμα ότι η συμμετοχή τους στο διαγωνισμό για τα λαχεία στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό τόσο στα έσοδα από τη συμμετοχή τους στο κοινοπρακτικό σχήμα όσο και στα προσδοκώμενα έσοδα από τις συμφωνίες προμηθειών.

Οι δύο εταιρείες τονίζουν ότι είναι έτοιμες να καταθέσουν τα χρήματα που τους αντιστοιχούν προκειμένου να κλείσει η συμφωνία, εφόσον ολοκληρωθούν οι συμφωνίες προμηθειών, ενώ προκειμένου να διαλύσουν οποιαδήποτε αμφιβολία είναι διατεθειμένες να τα καταθέσουν σε δεσμευμένο λογαριασμό στην Ελλάδα.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες η ΟΠΑΠ και κυρίως ο νέος μεγαλομέτοχος της, η Emma Delta, θεωρούν ότι οι συμφωνίες προμηθειών χρήζουν βελτίωσης, με το βασικό μέτοχο, τον Τσέχο Γιρι Σμέτς να διαμηνύει ότι θα γίνει ενδελεχής έλεγχος της σύμβασης για τα λαχεία προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι σε βάρος της εταιρείας.

Το ΤΑΙΠΕΔ από την πλευρά του μετά από διαπραγματεύσεις με τους δύο μετόχους μειοψηφίας στα Κρατικά Λαχεία, την Intralot, και την Scietific Games, καλεί την ΟΠΑΠ να αποδεχθεί συμβιβαστική λύση η οποία προβλέπει τα εξής: να υπογράψει η ΟΠΑΠ μνημόνιο κατανόησης σύμφωνα με το οποίο δεσμεύεται ότι θα υπογράψει τις συμβάσεις προμηθειών εντός των επόμενων 15 ημερών, πριν υπογράψει τη σύμβαση για την ιδιωτικοποίηση των κρατικών λαχείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος ιδιοκτήτης του 33% των μετοχών της ΟΠΑΠ, η Emma Delta, φαίνεται να απορρίπτει την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ, υποστηρίζοντας ότι αναμιγνύεται σε ζητήματα διοίκησης της ΟΠΑΠ και ότι προτρέπει την εταιρεία να επικυρώσει συμφωνίες που η ίδια θεωρεί παράνομες .

Ένα ακόμη σημείο τριβής αφορά στο δικαίωμα των μετόχων μειοψηφίας στην εταιρεία των κρατικών λαχείων να μπλοκάρουν αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

Στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ τονίζουν ότι όλες οι λεπτομέρειες τόσο για τα λαχεία όσο και για την αποκρατικοποίηση της ΟΠΑΠ ήταν γνωστές, ενώ οι εταιρικές σχέσεις των μετόχων στην εταιρεία για τα κρατικά λαχεία, προβλέπονταν από τη σύμβαση των μετόχων.

Προσθέτουν επίσης ότι από νομικής απόψεως δεν είναι απαραίτητη η υπογραφή των συμφωνιών προμηθειών προκειμένου να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση των κρατικών λαχείων.

Αν και η απόκλιση σε ό,τι αφορά τους στόχους των εσόδων θεωρείται δεδομένη και έχει γίνει αποδεκτή από την τρόικα και την κυβέρνηση, το ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζει σχέδιο προεξόφλησης εσόδων για να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις.

Το ταμείο επιθυμεί να αξιοποιήσει τα ακίνητα που έχουν μεταφερθεί στη δικαιοδοσία του προκειμένου να εξασφαλίσει ένα «ενδιάμεσο δανεισμό» που θα του επιτρέψει να τονώσει τα έσοδα.

Έως το τέλος του έτους αναμένεται να μεταφερθούν στο ταμείο περίπου 1.000 ακίνητα. Το ΤΑΙΠΕΔ προτίθεται με τη βοήθεια διεθνών τραπεζών που θα αναλάβουν συμβουλευτικό ρόλο να οργανώσει χαρτοφυλάκια με τα ακίνητα να αποτελούν εγγύηση ως περιουσιακά στοιχεία.

Χρησιμοποιώντας για παράδειγμα ένα χαρτοφυλάκιο 100 ή 200 ακινήτων με εκτιμώμενη αξία ενός δισεκατομμυρίου, τότε το Ταμείο θα μπορεί να εξασφαλίσει δάνεια ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Το επιτόκιο δανεισμού αναμένεται να κυμανθεί κοντά στην απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου το οποίο και διαμορφώνεται περίπου στο 10%.

Οι διεθνείς τράπεζες που θα αναλάβουν συμβουλευτικό ρόλο, θα επικεντρωθούν στην εύρεση επενδυτών, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι υπάρχει ενδιαφέρον. Σε περίπτωση που τα δάνεια που θα εξασφαλίσει το ΤΑΙΠΕΔ δεν αποπληρωθούν, τότε τα ακίνητα θα περάσουν στην κυριότητα των δανειστών καθώς θα χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση.

Στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ εκτιμούν ότι τα πρώτα έσοδα από τη διαδικασία αυτή μπορούν να προκύψουν πριν από το δεύτερο τρίμηνο του 2014.

Η διαδικασία αξιοποίησης των ακινήτων δεν αναμένεται να είναι απαραίτητα εύκολη υπόθεση, δεδομένων των τεχνικών και νομικών προβλημάτων που υπάρχουν σε πολλά από αυτά τα ακίνητα.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι τα ακίνητα στο Παλιούρι Χαλκιδικής αλλά εκείνο της Αφάντου στη Ρόδο. Στο Παλιούρι έχουν προκύψει τουλάχιστον πέντε διεκδικήσεις ιδιωτών με ορισμένους μάλιστα να έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη ενώ στην Αφάντου, τμήμα του ακινήτου έχει καταπατηθεί από ξενοδόχο της περιοχής.
Πηγή: Αχιλλέας Τόπας