Κλείσιμο

Fitch: Ο TAP δύσκολα θα μειώσει τις τιμές στην Ευρώπη, σε αντίθεση με τον Nabucco

Η επιλογή του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP) για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ της Κασπίας Θάλασσας προς την Ευρώπη «πιθανότατα δεν θα συμβάλλει στην μείωση των τιμών αερίου» στη Γηραιά Ήπειρο, όπως σημειώνει σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch, προσθέτοντας μάλιστα πως η εναλλακτική λύση του Nabucco West «θα μπορούσε να έχει μία μέτρια επίδραση στις τιμές».

Βασικό μειονέκτημα του TAP, τονίζει η Fitch, είναι η μικρή χωρητικότητά του, 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ανά έτος (ήτοι το 2% της Ευρωπαϊκής κατανάλωσης).

Σε αντιδιαστολή, ο Nabucco West θα είχε την δυνατότητα να μεταφέρει ετησίως περίπου 23 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, με την πιθανή προσθήκη παροχής από την Ρουμανία.

Υπενθυμίζεται ότι η αυστριακή κρατική εταιρεία φυσικού αερίου OMV, η οποία ηγούνταν της κοινοπραξίας Nabucco West, έχει διαρρεύσει ότι επιλογή του TAP έγινε λόγω των υψηλότερων τιμών καυσίμων σε Ελλάδα και Ιταλία.

Επιπλέον, συνεχίζει ο οίκος αξιολόγησης, ο Nabucco West θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια των χωρών μέσω των οποίων θα διερχόταν, όπως η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία, οι οποίες εξαρτώνται από ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου.

Στον αντίποδα, ο TAP καταλήγει στην Ιταλία, η οποία, όπως επισημαίνει η Fitch, ήδη διαθέτει ποικιλία πηγών εισαγωγής αερίου, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Λιβύης και της Αλγερίας.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ