FT: Με αναστολή πληρωμών στην Ελλάδα προειδοποιεί το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ετοιμάζεται να αναστείλει τις πληρωμές προς την Ελλάδα έως το τέλος του επόμενου μήνα αν οι ηγέτες της ευρωζώνης δεν καλύψουν το κενό των 3 με 4 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει ανοίξει στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, αναφέρει ανταπόκριση των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς από το Λουξεμβούργο, επικαλούμενη αξιωματούχους που εμπλέκονται στη διαχείριση της διάσωσης.

Το κενό προέκυψε μετά την άρνηση των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης τον περασμένο μήνα να μετακυλήσουν ελληνικά ομόλογα που κατέχουν, συνολικής αξίας 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, το πρόβλημα εμφανίζεται εν μέσω ενδείξεων ότι ακόμα και το περιορισμένο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων στο οποίο συμφώνησε η Αθήνα πέρυσι υπολείπεται των στόχων.

Αξιωματούχοι που είχαν ανάμιξη στις ελληνικές συνομιλίες και μίλησαν στον ανταποκριτή της εφημερίδας, τονίζουν ότι σε αντίθεση με προηγούμενες αστοχίες στο πρόγραμμα διάσωσης το σφάλμα δεν είναι της Αθήνας αλλά άλλων πρωτευουσών της ευρωζώνης. Επίσης, αποδίδουν τις καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις σε «εξωτερικές πιέσεις».

Το έλλειμμα, προσθέτει το δημοσίευμα, θα υποχρεώσει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να συζητήσουν «εναλλακτικές πηγές» χρηματοδότησης, όπως ανέφερε αξιωματούχος. Αυτό περιλαμβάνει την πιθανότητα ενός νέου προγράμματος διάσωσης έως το τέλος του έτους.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς σχολιάζουν ότι η χρονική συγκυρία προκαλεί ιδιαίτερη αμηχανία στη Γερμανία ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, με την καγκελάριο Μέρκελ να θέλει να αποφύγει την υποβολή στην Μπούντεσταγκ νέας πρότασης βοήθειας για την Ελλάδα.

Το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει αξιωματούχους της ΕΕ ότι το κενό απαιτεί διακοπή των πληρωμών από το Ταμείο
Το θέμα που ανέκυψε αναμενόταν να συζητηθεί στο Eurogroup του Λουξεμβούργου το βράδυ της Πέμπτης, αλλά η τελική απόφαση δεν είναι πιθανό να ληφθεί πριν το φθινόπωρο, όπως εκτίμησε αξιωματούχος. Ωστόσο, το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει αξιωματούχους της ΕΕ ότι το κενό απαιτεί διακοπή των πληρωμών από το Ταμείο στο τέλος Ιουλίου. Η πηγή της εφημερίδας προσθέτει ότι υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο, εφόσον μια λύση συμφωνηθεί πριν από τότε.

Οι κανονισμοί του ΔΝΤ ορίζουν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να έχουν καλυμμένες τις οικονομικές ανάγκες τουλάχιστον 12 μηνών για να δικαιούνται χρήματα από το Ταμείο. Το κενό των 3-4 δισεκατομμυρίων στην Ελλάδα σημαίνει ότι η χώρα καλύπτει τις ανάγκες της μόνο έως το τέλος του Ιουλίου του 2014.

Η εναλλακτική λύση της καθυστέρησης αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων κυβερνητικών οφειλών σημειώνεται από την εφημερίδα ότι θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάκαμψη σε μια χώρα υπό παρατεταμένη ύφεση. Η Αθήνα θα μπορούσε επίσης να εκδώσει βραχυπρόθεσμα ομόλογα, αλλά αυτό είναι κάτι που οι πιστωτές έχουν προσπαθήσει να περιορίσουν.

Σημειώνεται επίσης ότι η άρνηση των κεντρικών τραπεζών να μετακυλήσουν το ελληνικό χρέος προκάλεσε την απόφαση των δανειστών να επισπεύσουν την καταβολή δόσεων που προορίζονταν για άλλες μεταγενέστερες χρήσεις.

Τρεις ανώτεροι αξιωματούχοι της ευρωζώνης δηλώνουν στην εφημερίδα ότι το πρόβλημα επιδεινώθηκε όταν ορισμένες κεντρικές τράπεζες εμπόδισαν τη μεταβίβαση στην Ελλάδα των κερδών που αποκόμισαν από τα ελληνικά ομόλογά τους. Ωστόσο, οι χώρες αυτές, όπως η Γαλλία, τελικά υποχώρησαν τις τελευταίες ημέρες, αναφέρουν οι πηγές των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο