ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Παπαγεωργίου: Αυξάνονται οι πιθανότητες επιλογής TAP λόγω αγοράς ΔΕΣΦΑ από Socar

Στρέφοντας το βλέμμα του στην αποτυχημένη απόπειρα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε πως η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom είχε ανοιχτά θέματα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσθέτοντας πως οι Ρώσοι θα έχουν την δυνατότητα να μετάσχουν στην νέο διαγωνισμό, ο οποίος θα κηρυχθεί σύντομα.

 
Η επικείμενη συμφωνία με την Socar, κρατική εταιρεία φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν, για την εξαγορά του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, αυξάνει τις πιθανότητες επιλογής του αγωγού TAP, έναντι του ανταγωνιστικού Nabucco West, για την μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ασημάκης Παπαγεωργίου, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της επιτροπής Εμπορίου της Βουλής.

Ο κ. Παπαγεωργίου προσέθεσε πως ο TAP συμφέρει περισσότερο εμπορικά συγκριτικά με τον Nabucco West, κυρίως λόγω του μικρότερου μήκους του αγωγού.

Η τελική επιλογή για ποιος αγωγός θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ από την Κασπία Θάλασσα στην Ευρώπη αναμένεται να ληφθεί έως το τέλος του μήνα, από τις εταιρείες που μετέχουν στην ομώνυμη κοινοπραξία.

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη συμφωνία με την Socar για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην τελική τους φάση, συμπληρώνοντας πως οι Αζέροι έχουν αποστείλει στο ΤΑΙΠΕΔ επιστολή μέσω της οποίας επιβεβαιώνουν την νέα προσφορά τους, ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Στρέφοντας το βλέμμα του στην αποτυχημένη απόπειρα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε πως όλοι οι υποψήφιοι επενδυτές είχαν ενημερωθεί για τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας, όπως για παράδειγμα τα χρέη ιδιωτών προς την επιχείρηση, τα οποία, όπως είπε, έχουν σε μεγάλο βαθμό εξοφληθεί.

Αναφερόμενος ειδικά στην Gazprom, ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε πως η ρωσική κρατική εταιρεία είχε ανοιχτά θέματα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που άπτονται των κανόνων ανταγωνισμού και εσωτερικής αγοράς, εκφράζοντας την άποψη ότι μία επιχείρηση με δεσπόζουσα θέση στην αγορά, όπως η Gazprom, οφείλει να εναρμονίζεται με τους κανόνες ανταγωνισμού που θέτει η Κομισιόν.

Παρά ταύτα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος αποσαφήνισε πως δεν μπορεί να γνωρίζει εάν τα εκκρεμή ζητήματα διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην απόφαση της Gazprom να μην καταθέσει δεσμευτική προσφορά για την ΔΕΠΑ.

Όσον αφορά τον νέο διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της εταιρείας, ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε πως αυτός αναμένεται να κηρυχθεί σύντομα και ότι οι Ρώσοι έχουν την δυνατότητα να μετάσχουν, εάν το επιθυμούν.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Γιώργος Παπαρσένος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης των κομίστρων, μονάχα όμως σε περίπτωση κατασκευής υποδομών που θα εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον, όπως τυχόν Τρίτη δεξαμενή στην Ρεβιθούσα.
 
Ποιοι δικαιούνται αποζημίωση για πτήσεις τις ημέρες των εκλογών
Περισσότεροι από 1.300 επιβάτες δικαιούνται αποζημίωση για καθυστέρηση ή ακύρωση της πτήσης τους τις ημέρες...
21.08.2019, 16:16
Οι ημερομηνίες καταβολής επιδομάτων, συντάξεων και παροχών του ΟΠΕΚΑ
Μία σειρά από επιδόματα και παροχές θα καταβληθούν τις επόμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός...
21.08.2019, 13:59
Η Γερμανία πούλησε 30ετές ομόλογο με επιτόκιο-ρεκόρ -0,11%
Οι επενδυτές πληρώνουν για να αγοράσουν ακόμα και μεγάλης διάρκειας γερμανικό χρέος.
21.08.2019, 13:43
Κατάργηση της έκπτωσης για τους συνεπείς πληρωτές εξετάζει η ΔΕΗ
Σε αναζήτηση ρευστότητας η ΔΕΗ μπορεί να καταργήσει την ελάφρυνση του 10%.
21.08.2019, 12:17
Υποχρεωτική πληρωμή ενοικίου μέσω τράπεζας σχεδιάζει η κυβέρνηση
Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι κατ' αυτόν τον τρόπο θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή στις ενοικιάσεις...
21.08.2019, 08:19
Κυβερνητική αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας
Κομβικός μήνας θεωρείται ο Σεπτέμβριος για το οικονομικό επιτελείο, με ημερομηνίες- σταθμούς για την πορεία...
21.08.2019, 07:30
Γεωργιάδης: Εθνικός στόχος η αύξηση των εξαγωγών
Ο υπουργός συναντήθηκε με την πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη και μέλη του...
20.08.2019, 18:40
ΤτΕ: Ταμειακό έλλειμμα 2.432 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019
Έλλειμμα 2.432 εκατ. ευρώ παρουσίασε την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2019, το ταμειακό αποτέλεσμα της...
20.08.2019, 13:46
Θεοχάρης: Χρονιά σταθεροποίησης για τον τουρισμό, άμεσα η μείωση φορολογίας
Στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο η μεταφορά ολόκληρου του τουριστικού πακέτου στον συντελεστή 13%, δήλωσε...
20.08.2019, 12:16
Διευκόλυνση της αποδοχής κληρονομιάς σχεδιάζει η κυβέρνηση
Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει αναμόρφωση της πάγιας ρύθμισης οφειλών που θα αυξάνει σημαντικά τον αριθμό...
20.08.2019, 08:59

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 66  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.