Στουρνάρας: Του χρόνου ξεκινά η ανάκαμψη – Εντός τροχιάς το πρόγραμμα

«Η ελληνική οικονομία σαφέστατα εισέρχεται σε μια νέα φάση, το πρόγραμμα είναι εντός τροχιάς» είπε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας σε κλειστό συνέδριο με θέμα «Η κρίση στη ζώνη του ευρώ», στο οποίο συμμετέχει και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίκτορ Κοστάντσιο.

Προέβλεψε ότι η ανάκαμψη αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη χρονιά, με θετικούς δείκτες ανάπτυξης από τρίμηνο σε τρίμηνο.

Ο υπουργός χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα, την παράλληλη επίτευξη περαιτέρω δημοσιονομικής προσαρμογής και οικονομικής ανάπτυξης, που θα οδηγήσουν σε νέες θέσεις εργασίας και μείωση της ανεργίας.

Όπως είπε, για να γίνει αυτό εφικτό, απαιτούνται προϋποθέσεις, τόσο από την ελληνική πλευρά όσο, όμως, και από τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Μεταξύ των προϋποθέσεων αυτών, είναι η διατήρηση ενός σταθερού πολιτικού κλίματος στη χώρα μας, η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τα ήδη διαθέσιμα κονδύλια και η αποκατάσταση ομαλής ροής πιστώσεων στην οικονομία, η βελτίωση της ποιότητας του δημόσιου τομέα, η εξάλειψη των στρεβλώσεων στην αγορά ενέργειας, επιταχύνοντας την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και κάνοντας περισσότερο ανταγωνιστική την αγορά ενέργειας και η ριζική απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.

Η Ευρώπη από την πλευρά της πρέπει να υλοποιήσει την τραπεζική ένωση, το συντομότερο δυνατό και χωρίς αστερίσκους, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις τράπεζες της Ευρωζώνης, ενώ και τα κράτη- μέλη που έχουν επωφεληθεί από την κρίση θα πρέπει να δεχτούν να ανακυκλώνουν τα οφέλη αυτά προς τα κράτη- μέλη που βρέθηκαν σε μειονεκτική θέση.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Στουρνάρας προέβη στην εκτίμηση ότι «η παρούσα κυβέρνηση, που υποστηρίζεται από τις υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις της χώρας, έχει στόχο, όχι μόνο να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά και να αλλάξει τη χώρα».

Στην ίδια εκδήλωση μίλησε και ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος επανέλαβε την πρόβλεψη του για ανάκαμψη της οικονομίας από το 2014, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά ότι η λέξη GREXIT αντικαταστάθηκε προσφάτως από την λέξη GRECOVERY.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr