Αναβάθμιση της Ελλάδας κατά μία μονάδα, σε B- από την Fitch

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία μονάδα, από CCC σε B- προχώρησε την Τρίτη ο οίκος αξιολόγησης Fitch, δίνοντας παράλληλα «σταθερή προοπτική» στην χώρα μας.

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης, η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας αντανακλά την «ξεκάθαρη πρόοδο» που έχει επιτευχθεί στην προσπάθεια εξάλειψης του δημοσιονομικού ελλείμματος και του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και το γεγονός ότι η διαδικασία εσωτερικής υποτίμησης έχει «επιτέλους αρχίσει να πιάνει τόπο».

Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης, η παραχώρηση δύο επιπλέον ετών στην Αθήνα προκειμένου να πετύχει τον στόχο του πρωτογενούς ελλείμματος της τάξης του 4,5% οδηγεί την Fitch στο να μειώσει την αναμενόμενη ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά 4,3% το 2013, με «αδύναμη ανάκαμψη το 2014».

Βεβαίως, «το κόστος έχει υπάρξει υψηλό όσον αφορά την χαμένη παραγωγή και την αυξανόμενη ανεργία, και η δυνατότητα για ανάκαμψη παραμένει αμφίβολη. Παρά ταύτα, η παροχή βοήθειας [στο ‘μέτωπο’] του δημόσιου χρέους και η χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων έχουν αυξήσει τις μετρήσεις οικονομικού αισθήματος σε στα υψηλά τριετίας, ενώ ο κίνδυνος εξόδου από την ευρωζώνη έχει υποχωρήσει».

Παράλληλα, η Fitch επισημαίνει πως το πρόγραμμα προσαρμογής είναι «εντός τροχιάς» εν μέσω ενός πλαισίου που «μοιάζει με πολιτική και κοινωνική σταθερότητα», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει κατορθώσει να αναλάβει μεγαλύτερη «κυριότητα» επί του προγράμματος συγκριτικά με τους προκατόχους της.

«Ωστόσο, απτές οικονομικές μεταρρυθμίσεις παραμένουν άπιαστες, ενώ η αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις είναι μεγάλη, υπογραμμίζοντας τους συνεχιζόμενους κινδύνους εφαρμογής [των συμφωνηθέντων]», προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ