Μηταράκης: Θερμό επενδυτικό ενδιαφέρον από την Κίνα

Θερμό επενδυτικό ενδιαφέρον για ποικίλους τομείς της ελληνικής παραγωγικής δραστηριότητας επιδεικνύει η Κίνα, και η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Πεκίνο θα συντελέσει στο άνοιγμα νέας σελίδας στις σχέσεις των δυο χωρών τονίζει από την κινεζική πρωτεύουσα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ.

Ο κ. Μηταράκης, που βρέθηκε στην κινεζική πρωτεύουσα ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού την ερχόμενη εβδομάδα, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι μετά τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ο δεύτερος ηγέτης χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επισκέπτεται την Κίνα μετά την ανάληψη του τιμονιού της χώρας από τη νέα κινεζική ηγεσία.

Όπως σημείωσε ο υφυπουργός, στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, η Κίνα έχει ήδη συμμετάσχει σε ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα και έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον να συμμετάσχει και σε νέους διαγωνισμούς, που θα γίνουν στο αμέσως προσεχές διάστημα.

«Υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά στον τομέα των υποδομών, δηλαδή λιμάνια και αεροδρόμια. Γι’ αυτό θέλουμε να δούμε πώς θα εκδηλωθεί, όταν ξεκινήσουν οι σχετικοί διαγωνισμοί. Με αυτή την επίσκεψη, θα δοθεί η ευκαιρία να γίνουν και οι σχετικές συζητήσεις. Υπάρχει επίσης μία συνεργασία μεταξύ της Ελλάδος και της Κίνας αρκετά σημαντική στον τομέα της ναυτιλίας. Ήδη, σας θυμίζω ότι, από το 2010, υπάρχει ένα μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο έθεσε ένα γενικό πλαίσιο και πλέον προχωράμε στη φάση της υλοποίησης» επισήμανε ο κ. Μηταράκης.

Επίσης, ανέφερε ότι οι κινέζοι επιδεικνύουν μεγάλο ενδιαφέρον για τουρισμό, αλλά και για την εισαγωγή προϊόντων από την Ελλάδα στην Κίνα και γι’ αυτό στην αποστολή, μαζί με τον Πρωθυπουργό, θα έλθουν στην Κίνα εκπρόσωποι εξαγωγικών κλάδων και εξαγωγικών φορέων.
Πηγή: skai.gr