Στουρνάρας: Έχει απελευθερωθεί το 72% των κλειστών επαγγελμάτων (upd)

Ποσοστό 72% των επαγγελμάτων έχει ήδη απελευθερωθεί, σημείωσαν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

"Από τα 343 επαγγέλματα, το 72% έχει απελευθερωθεί πλήρως, μένουν ορισμένες ειδικότητες και άρα έχει επιτευχθεί το μεγαλύτερο μέρος της επιδιωκόμενης απελευθέρωσης", σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Όσον αφορά το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές παραμένει ανοιχτό. «Θα ακολουθήσουμε δημοκρατικές διαδικασίες» επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε ότι θα φέρει το θέμα στη Βουλή, και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει διαφορετικό άρθρο για το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, προκείμενου όπως είπε χαρακτηριστικά να αποφασίσει η Βουλή.

Σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το 2010, εξακολουθούν να υφίστανται ακόμη σημαντικοί περιορισμοί στην άσκηση επαγγελμάτων όπως οι δικηγόροι και σε αγορές όπως οι υπεραστικές συγκκοινωνίες και το λιανεμπόριο, με αρνητικές επιπτώσεις στις τιμές και στην ανάπτυξη. 

Σημειώνεται ότι στην πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ τονίζεται μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και το άνοιγμα των επαγγελμάτων στον ανταγωνισμό ώστε να διασφαλίσει ότι το βάρος των μέτρων λιτότητας δε θα βαρύνει ανισομερώς μόνον τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Πηγή: Νίκος Υποφάντης, Newsdesk ΣΚΑΪ