ΚτΚ: Πρώτα θετικά μηνύματα από έκθεση ΔΝΤ για Ελλάδα

Ενδείξεις για αλλαγή του αρνητικού κλίματος που επικρατεί την τελευταία τριετία αναφορικά με την Ελλάδα προκύπτουν από τις νέες εκθέσεις της τρόικα και κυρίως του ΔΝΤ, τρία χρόνια έπειτα από την υπαγωγή της χώρας μας στο Μνημόνιο.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, για πρώτη φορά οι τεχνοκράτες του Ταμείου παρέδωσαν στην κυβέρνηση έκθεση στην οποία υπάρχουν θετικά σχόλια για την υλοποίηση δράσεων που σχετίζονται με τον φορολογικό και εισπρακτικό μηχανισμό, καθώς και για την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της νεοσύστατης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Η μελέτη έρχεται μετά τα εύσημα που απέδωσε η τρόικα κατά EuroWorking Group της περασμένης Δευτέρας, όχι μόνον για την ορθή δημοσιονομική διαχείριση, αλλά και για την αποφασιστική αντιμετώπιση των σημαντικών θεμάτων από την ελληνική κυβέρνηση.

Στην έκθεση, την οποία παρέδωσαν τα στελέχη του ΔΝΤ στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, γίνεται θετική αναφορά σε δράσεις που ολοκληρώθηκαν ή που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η σύσταση ειδικής υπηρεσίας φορολογικού ελέγχου, η οποία έχει σκοπό τον έλεγχο φορολογουμένων μεγάλου πλούτου, η σύσταση Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και η αυτονόμηση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.

Από την έκθεση του Ταμείου ωστόσο δεν απουσιάζουν και ορισμένες επισημάνσεις, με τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ να τονίζουν την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων σε ορισμένες κατηγορίες φορολογούμενων, ιδιαίτερα τους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου και τους αυτοαπασχολούμενους.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται η ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
Πηγή: του Προκόπη Χατζηνικολάου - Καθημερινή της Κυριακής