Στουρνάρας: Αποκλείει μείωση ΦΠΑ στην εστίαση στο πολυνομοσχέδιο

Δεν υπάρχει δυνατότητα να μπει στο πολυνομοσχέδιο διάταξη που να προβλέπει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση καθώς κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν αποδεκτό από τους εκπροσώπους της τρόικας. Ο Γιάννης Στουρνάρας, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου τόνισε πως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια έτσι ώστε τον Ιούνιο να επέλθει συμφωνία για να αποφασιστεί μείωση. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Το πρωί της Τετάρτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Δημήτρης Χατζησωκράτης υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής ΔΗΜΑΡ είπε ότι το κόμμα του αιφνιδιάστηκε με την παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Πρόσθεσε ότι η επιλογή Βενιζέλου είχε έντονο το επικοινωνιακό στοιχείο. Σημείωσε ακομα οτι το συγκεκριμένο ζήτημα συζητείται εδώ και καιρό και με την τρόικα αλλά εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να γίνει με μονομερή πράξη αλλά με στοιχειώδη συνεννόηση.

ΔΕΝ υπάρχει επικοινωνιακή σκοπιμότητα στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο γραμματέας κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης. Όπως είπε, τώρα υπάρχουν ισχυρά κίνητρα και έχει νόημα να ζητήσουμε τη μείωση του ΦΠΑ. Ο κ. Μανιάτης επικαλέστηκε τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δείχνουν ότι υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό κάτι, που όπως είπε, μας επιτρέπει να είμαστε πιο αισιόδοξοι για το υπόλοιπο του έτους.

Επιπλέον, πρόσθεσε, το έλλειμμα του 2012 έφτασε στο χαμηλό του 6%. Τόνισε ότι το ζήτημα της μείωσης επηρεάζει τις κρατήσεις ξενοδοχείων ενόψει τουριστικής περιόδου.

Παράλληλα, ανέφερε πως υπάρχουν αριθμοί που δείχνουν ότι η επιβάρυνση των διαδικασιών στην εστίαση όχι μόνο δεν απέδωσε αυτό που είχε προϋπολογιστεί αλλά αντιθέτως αύξησε τα φαινόμενα φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.

Το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει όλα τα θέματα που συμφωνήθηκαν με την τρόικα και αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή. Ωστόσο κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναγνώριζαν χθες πως υπάρχουν ενστάσεις από τους κυβερνητικούς εταίρους σε σημεία του πολυνομοσχεδίου.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για ανάγκη βελτιώσεων των ρυθμίσεων των οφειλών των πολιτών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ ζητούσαν και την ένταξη στο πολυνομοσχέδιο ρυθμίσεων για τους άνεργους και τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.

Επιπλέον από την ΔΗΜΑΡ ζητήθηκε να μην καταβάλλουν το ΕΕΤΗΔΕ οι μακροχρόνια άνεργοι και οι οικογένειες χωρίς έστω έναν εργαζόμενο.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν πως είναι εξαιρετικό δύσκολο να αλλάξουν οι υφιστάμενες διατάξεις, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, το νομοσχέδιο πρέπει να κατατεθεί αύριο ενώ απαιτείται νέος κύκλος διαβουλεύσεων με την τρόικα.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει ότι το πολυνομοσχέδιο αποτελεί ένα ακόμη πακέτο αντιλαϊκών μέτρων που οξύνει περισσότερο τα προβλήματα που βιώνει το σύνολο των εργαζομένων και των λαϊκών νοικοκυριών.
Πηγή: skai.gr