Ταμείο εσόδων αερίου στην Κύπρο

Τη σύσταση ειδικού ταμείου, το οποίο θα υποδέχεται και θα διαχειρίζεται τα δημόσια έσοδα από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, προβλέπει το μνημόνιο που διαπραγματεύεται η Λευκωσία με την τρόικα.

Σύμφωνα με το κείμενο που δημοσίευσε τη Δευτέρα η διαδικτυακή έκδοση της κυπριακής εφημερίδας Φιλελεύθερος, η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων ως εργαλείο για την επίτευξη δημοσιονομικής προσαρμογής, αποτελεί νέο στοιχείο σε συνδυασμό με την παράταση 1 έτους (το 2017 από το 2016)για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Στόχος είναι οι δυο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

Στο μεταξύ, σήμερα Τρίτη θα συνεχιστούν οι συσκέψεις της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου με την τρόικα, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το μνημόνιο ώστε μέχρι την Τετάρτη να υπάρξει συμφωνία.

Τα τελευταία ανοιχτά ζητήματα είναι τα ταμεία πρόνοιας, τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, το πάγωμα των καταθέσεων άνω των 100.000 μέχρι να ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση της τράπεζας Κύπρου και οι απολύσεις στη χώρο της εκπαίδευσης.
Πηγή: skai.gr