Ντάισελμπλουμ: Η λύση για τις κυπριακές τράπεζες νέο μοντέλο για την ευρώζωνη

Το πρόγραμμα διάσωσης που συμφωνήθηκε για την Κύπρο αποτελεί ένα νέο πρότυπο για την επίλυση των τραπεζικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη, δήλωσε την Δευτέρα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας μάλιστα ότι και άλλες χώρες, πέραν της Κύπρου, ενδέχεται να αναγκασθούν να αναδιαρθρώσουν τους χρηματοπιστωτικούς τομείς τους.

«Εάν υπάρχει κάποιο ρίσκο σε μία τράπεζα, το πρώτο μας ερώτημα θα πρέπει να είναι: «Εντάξει, τι θα κάνεις εσύ, στη τράπεζα για αυτό; Τι μπορείς να κάνεις προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθείς μόνος σου;

»Εάν η τράπεζα δεν μπορεί ανταποκριθεί, τότε θα απευθυνθούμε στους μετόχους και τους ομολογιούχους, θα τους ζητήσουμε να εισφέρουν στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας. Και εάν είναι απαραίτητο, [θα στραφούμε] στους καταθέτες με μη εγγυημένες καταθέσεις [άνω των 100.000 ευρώ]», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε την Δευτέρα στο πρακτορείο Reuters και τους Financial Times.

Τα σχόλια του κ. Ντάισελμπλουμ, ερχόμενα στον απόηχο της πρώτης συμφωνίας για «κούρεμα» καταθέσεων στην ευρωζώνη, αποτελούν την πρώτη ένδειξη ότι η ηγεσία της νομισματικής ένωσης προτίθεται να υποχρεώσει τις μη βιώσιμες τράπεζες να επωμισθούν μεγάλο μέρος τυχόν αναδιάρθρωσης ή ανακεφαλαιοποίησης τους, μειώνοντας αντίστοιχα το βάρος που θα κληθούν να σηκώσουν οι φορολογούμενοι.

Παράλληλα, εάν το μοντέλο που προμηνύει ο κ. Ντάισελμπλουμ όντως υλοποιηθεί, θα σημαίνει το τέλος του παλαιότερου σχεδίου που προέβλεπε την απ’ ευθείας ανακεφαλαιοποίηση αδύναμων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης ESM. Το εν λόγω σχέδιο αποσκοπούσε στο να «σπάσει» τον φαύλο κύκλο αλληλεξάρτησης μεταξύ κεφαλαιακά ανεπαρκών τραπεζών και υπερχρεωμένων κρατών, τα οποία καλούνταν να τις διασώσουν.

Ήταν ένα σχέδιο στο οποίο στηρίχθηκε η ανακεφαλαιοποίηση του ισπανικού τραπεζικού κλάδου.

«Εάν επιθυμούμε να έχουμε έναν υγιή χρηματοπιστωτικό τομέα, ο μοναδικός δρόμος είναι να πούμε [στις τράπεζες]: «Κοίτα, οπουδήποτε παίρνεις τα ρίσκα, πρέπει να τα αντιμετωπίσεις, και εάν δεν μπορείς να τα αντιμετωπίσεις, τότε δεν θα έπρεπε να τα είχες αναλάβει», συμπλήρωσε με νόημα ο επικεφαλής του Eurogroup.

«Οι συνέπειες [των ρίσκων ]ενδέχεται είναι ότι ‘τελειώνεις’, και αυτή είναι μία προσέγγιση που πιστεύω, πρέπει να ακολουθήσουμε, τώρα που βρισκόμαστε έξω από το επίκεντρο της κρίησης», κατέληξε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ