Eurogroup: Η συμφωνία για την Κύπρο και τα σενάρια κουρέματος

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν οριστικά το σχέδιο της ΕΕ και του ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές της ΕΕ.

Η πρόταση προβλέπει μεταξύ άλλων την δημιουργία μιας «καλής» και μιας «κακής» τράπεζας και την μεταφορά των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου στην Τράπεζα Κύπρου [Διαβάστε αναλυτικά από κάτω].

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε «ικανοποιημένος» από την κατάληξη της διαπραγμάτευσης με κορυφαία στελέχη της ΕΕ και του ΔΝΤ κατά την αποχώρησή του από την έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η Κύπρος θα κλείσει τη Λαϊκή Τράπεζα και θα αρχίσει μια διαδικασία αναδιάρθρωσης της Κύπρου στο πλαίσιο της συμφωνίας διεθνούς δανεισμού της, όπως προβλέπει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και οι διεθνείς πιστωτές και την οποία ενέκρινε το Γιούρογκρουπ.

Οι καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ δεν θα υποστούν καμία συνέπεια, αλλά μέρος των μεγαλύτερων καταθέσεων και τοποθετήσεων θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας η οποία θα τεθεί σε διαδικασία αναδιάρθρωσης—της Τράπεζας Κύπρου.

Οι μέτοχοι, όσοι διακρατούν αξιόγραφα της τράπεζας και όσοι έχουν καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ στην Λαϊκή Τράπεζα, η οποία θα εκκαθαριστεί, θα καλύψουν το κόστος της διαδικασίας, όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της 17μελούς ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι αποταμιευτές με πάνω από 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου θα δουν τα χρήματά τους πέραν του ποσού αυτού να δεσμεύονται, έως ότου γίνει σαφές ποιο ποσό θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας προκειμένου να μπορέσει να φθάσει σε ένα ποσοστό ιδίων κεφαλαίων 9% επί του συνόλου.

Η Λαϊκή Τράπεζα θα διασπαστεί σε μια «καλή» και σε μια «κακή» τράπεζα, με την «καλή» να συσσωματώνεται στην Τράπεζα Κύπρου. Μαζί της θα πάρει θα 9 δισεκατομμύρια ευρώ της ρευστότητας που της είχε χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το ποσό του διεθνούς δανεισμού της Κύπρου θα ανέλθει σε 10 δισ. ευρώ και η εκκαθάριση της Λαϊκής θα αρχίσει αμέσως, με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Το ΔΣ της ΕΚΤ θα παρέχει στην Τράπεζα Κύπρου ρευστότητα όπως ορίζει το εφαρμοστέο δίκαιο.

Το ποσό του δανείου που χορηγούν οι πιστωτές, αναφέρεται ακόμα ρητώς στη συμφωνία, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας ή της Τράπεζας Κύπρου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην περίπτωση της τράπεζας Κύπρου το κούρεμα των καταθέσεων εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως του 40%, ενώ στην περίπτωση της Λαϊκής θα είναι αρκετά μεγαλύτερο.

Σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές της Λαϊκής και της τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα, η δήλωση της Ευρωομάδας αναφέρει:

«Το Eurogroup καλεί για άμεση εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας σχετικά με τις ελληνικές θυγατρικές κυπριακών τραπεζών, η οποία θα προστατεύει τη σταθερότητα τόσο του ελληνικού, όσο και του κυπριακού τραπεζικού συστήματος».

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ακόμα ότι η τελική συμφωνία επί του θέματος θα υπογραφεί εντός της ημέρας.

Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ