Reuters: Όριο αναλήψεων 100 ευρώ σε όλες τις κυπριακές τράπεζες (upd)

Την επιβολή ημερήσιου ορίου αναλήψεων 100 ευρώ από τα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών διέταξε την Κυριακή η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο μη κατονομασμένο κυβερνητικό αξιωματούχο.

Το εν λόγω μέτρο έχει ήδη επιβεβαιωθεί από εκπρόσωπο της Λαϊκής Τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από την Πέμπτη η Λαϊκή είχε επιβάλει όριο της τάξης των 260 ευρώ.

Οι κυπριακές εμπορικές τράπεζες παρέμειναν κλειστές καθ΄ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, με εντολή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, καθώς η κυβέρνηση της χώρας βρισκόταν σε διαβουλεύσεις με την τρόικα προκειμένου να οριστικοποιηθεί το σχέδιο διάσωσης της Μεγαλονήσου. Είναι προγραμματισμένο να επαναλειτουργήσουν την Τρίτη.

Το αρχικό σχέδιο που συμφωνήθηκε το προηγούμενο Σάββατο, 16 Μαρτίου, στο Eurogroup προέβλεπε την φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων κάτω των 100.00 ευρώ με συντελεστή 6,75% και αυτών άνω των 100.000 με συντελεστή 9,9%.

Αργότερα, η Λευκωσία τροποποίησε αυτό το σχέδιο προκείμενου να εξαιρεθούν οι μικροκαταθέσεις έως 20.000 ευρώ, ωστόσο ακόμα και το αναθεωρημένο σχέδιο καταψηφίστηκε την Τρίτη από την κυπριακή Βουλή, θέτοντας σε κίνηση τις πυρετώδεις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών.

Η Λευκωσία οφείλει να συγκεντρώσει 5,8 δισ. προκειμένου να διασφαλίσει τα δάνεια ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ από τους ευρωπαίους εταίρους της.

Εν τω μεταξύ, για τις 21:00 μετατέθηκε η έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου θα κριθεί το σχέδιο διάσωσης της Μεγαλονήσου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επιζητούν μία οριστική λύση στο κυπριακό ζήτημα, καθότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει προειδοποιήσει πως από την Τρίτη θα διακόψει την έκτακτη χρηματοδότηση που παρέχει στα κυπριακά πιστωτικά ιδρύματα, σε περίπτωση που έως τότε δεν έχει επιτευχθεί μία συμφωνία που θα διασφαλίζει την κεφαλαιακή βιωσιμότητα των τραπεζών.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ