Ντε Γκίντος: Η Ισπανία δεν έχει υποστεί αναταράξεις από την κυπριακή κρίση

Η παρατεταμένη κρίση στην Κύπρο και το ενδεχόμενο φορολόγησης των τραπεζικών καταθέσεων στη Μεγαλόνησο δεν έχει προκαλέσει τη φυγή αποταμιεύσεων από τα ισπανικά πιστωτικά ιδρύματα, όπως δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λούις ντε Γκίντος, σημειώνοντας παράλληλα πως η Μαδρίτη έχει αποκλείσει τυχόν προσφυγή σε διεθνή διάσωση.

Την ίδια στιγμή, ο κ. ντε Γκίντος, επεσήμανε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λευκωσία είναι μοναδικά, και δεν θα πρέπει να θεωρούνται αντιπροσωπευτικά και άλλων δοκιμαζόμενων χωρών.

«Το να γενικεύουμε την κατάσταση της Κύπρου [και να την παραλληλίζουμε] με άλλες οικονομίες στην ευρωζώνη είναι εντελώς άτοπο», σχολίασε χαρακτηριστικά ο ισπανός αξιωματούχος, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Europa Press.

Στρέφοντας το βλέμμα του στην ιβηρική χώρα, ο κ. ντε Γκίντος τόνισε ότι η Μαδρίτη έχει πλέον «απόλυτα» αποκλείσει το ενδεχόμενο να ζητήσει διεθνή διάσωση, παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2012 η περίπτωση αυτή εξεταζόταν έντονα από την ισπανική κυβέρνηση.

Η απόδοση των ισπανικών 10ετών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά έκλεισε την Παρασκευή στο 4,86%, μακριά από το δυσθεώρητο 7,5% που είχε καταγραφεί προτού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοινώσει την πρόθεσή της να λειτουργήσει ως πιστωτής «τελευταίας γραμμής» για τα κράτη της ευρωζώνης, προβαίνοντας σε απεριόριστες αγορές ομολόγων υπό όρους.

«Οι λογαριασμοί της Ισπανίας έχουν μεγαλύτερη αξιοπιστία τώρα», συμπλήρωσε ο κ. ντε Γκίντος προβλέποντας μάλιστα ανάπτυξη της τάξης του 1% για το 2014, και επιστροφή σε θετικά πρόσημα από το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ