Σαρρής: «Καθαρά στο τραπέζι» το ενδεχόμενο φορολόγησης των καταθέσεων

«Καθαρά στο τραπέζι» των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται το ενδεχόμενο φορολόγησης των καταθέσεων, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Μεγαλονήσου, Μιχάλης Σαρρής.

«Πιστεύω πως είναι ξεκάθαρα στο τραπέζι, είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί προκειμένου να δούμε εάν η επιβολή κάποιου είδους τέλους στις καταθέσεις [...] θα συνεισέφερε κάτι στην οριστικοποίηση του πακέτου [διάσωσης]», σχολίσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρρής, μιλώντας σε δημοσιογράφους έπειτα από την επιστροφή του στη Λευκωσία.

«Πλέον μιλάμε για διαφορετικούς αριθμούς, και πρέπει να δούμε ποιες είναι οι πιθανές πηγές», συμπλήρωσε, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα αναφορικά με την φορολόγηση καταθέσεων και κάτω των 100.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό σχέδιο του Eurogroup προέβλεπε την εφάπαξ δασμολόγηση των αποταμιεύσεων έως 100.000 ευρώ με συντελεστή 6,75%, τη στιγμή που οι καταθέσεις άνω των 100.000 θα φορολογούταν με συντελεστή 9,9%. Στη συνέχεια, η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε να εξαιρέσει τις καταθέσεις κάτω των 20.000 ευρώ από το έκτακτο τέλος, ωστόσο το επίμαχο νομοσχέδιο καταψηφίστηκε στο κοινοβούλιο.

Έπειτα από την απόρριψη του εν λόγω νομοσχεδίου, η Λευκωσία έχει επιδιώξει να σχηματίσει μία εναλλακτική πρόταση για την άντληση των 5,8 δισ. που θα προέρχονταν από τις καταθέσεις, καθότι η συγκέντρωση αυτού του ποσού αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση δανείων ύψους 10 δισ. από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Οι προσπάθειες της Κύπρου δεν έχουν ακόμα καρποφορήσει.

Ο κύπριος ΥΠΟΙΚ βρισκόταν επί τρεις ημέρες στη Μόσχα, προκειμένου να διαπραγματευτεί το ενδεχόμενο χρηματοδοτικής βοήθειας από τη Ρωσία προς την Κύπρο. Οι επαφές αποδείχθηκαν άκαρπες.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ