Σαρρής: Δεν ζητήσαμε νέο δάνειο - υποβάλαμε προτάσεις για επενδύσεις

Η Κύπρος δεν ζήτησε νέο ρωσικό δάνειο, αλλά υπέβαλε προτάσεις για επενδύσεις ρωσικών εταιρειών σε κυπριακές εταιρείες ή χρεόγραφα με αντάλλαγμα μελλοντικά έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του κυπριακού φυσικού αερίου, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής καθ' οδόν προς το αεροδρόμιο της Μόσχας, για την επιστροφή του στη Λευκωσία.

Ο κ. Σαρρής ξεκαθάρισε ότι κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ του ανακοινώθηκε η απάντηση της ρωσικής πλευράς, η οποία δεν εξετάζει τίποτε περισσότερο πλην της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και διευκολύνσεις σχετικές με το πρώτο ρωσικό δάνειο των 2,5 δισ. ευρώ, που είχε χορηγηθεί στην Κύπρο το Δεκέμβριο του 2011.

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν τέθηκε στο τραπέζι των διαβουλεύσεων θέμα νέου ρωσικού δανείου, διότι αυτό θα ήταν επιβαρυντικό για το δημόσιο χρέος της Δημοκρατίας. Επίσης, διέψευσε κατηγορηματικά ότι ετέθη ποτέ από ρωσικής πλευράς οποιαδήποτε πρόταση ένταξης της Κύπρου στην υπό ρωσική επιρροή Ευρασιατική Ένωση ή θέμα αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ. Αντιθέτως, όπως είπε, η Ρωσία αντιμετώπισε καθ' όλη τη διάρκεια των συνομιλιών την Κύπρο ως μέλος της ΕΕ, που πρέπει πρωτίστως εντός των πλαισίων της να επιλύσει τα θέματα διάσωσης της οικονομίας της.
Ερωτηθείς εάν ετέθη θέμα ναυτικών διευκολύνσεων αρνήθηκε να τοποθετηθεί χαρακτηρίζοντας «λεπτό» το ζήτημα.

Σε σχέση με το θέμα «παρουσίας» εκπροσώπων της τρόικας κατά τις κυπρο-ρωσικές διαβουλεύσεις, ο κ. Σαρρής είπε ότι λόγω της παρουσίας πολυμελούς αντιπροσωπείας, που συνόδευε τον πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο, υπήρξαν παράλληλες διαβουλεύσεις Ρώσων και Ευρωπαίων αξιωματούχων για την οικονομική κρίση στην Κύπρο και τίποτε περισσότερο.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Πηγή: skai.gr