Κλείσιμο

Στουρνάρας: Διασφαλίζονται οι καταθέσεις – Σε ελληνική τράπεζα οι κυπριακές θυγατρικές

Στην διερεύνηση του ενδιαφέροντος ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων σχετικά με την απόκτηση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, προχωρά η Τράπεζα της Ελλάδος.

Αυτό δήλωσε πριν λίγο ο υπουργός Οικονομικών Ι.Στουρνάρας, μετά από σύσκεψη του Συμβουλίου Συστημικής Σταθερότητας, καθιστώντας απολύτως σαφές ότι η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο δεν επηρεάζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Χαρακτηριστικά ο υπουργός τόνισε ότι «από την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Τράπεζα της Ελλάδας θα διερευνήσει το ενδιαφέρον των ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων για τις θυγατρικές κυπριακές τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος ξεκίνησε ήδη τις συζητήσεις με ελληνικές εμπορικές τράπεζες προκειμένου εάν είναι δυνατόν μέχρι την Τρίτη το πρωί να έχει κλείσει η σχετική συμφωνία.
Από την διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν αποκλείονται και ξένοι τραπεζικοί ομίλοι. Στην περίπτωση που εκδηλώσουν ενδιαφέρον θα εξετασθεί και θα επιλέγει η πιο συμφέρουσα λύση.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν εκφράζουν καμία απολύτως ανησυχία για ενδεχόμενες αρνητικές επιδράσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα από την απόφαση για επιβολή τέλους στις καταθέσεις στην Κύπρο ούτε φυσικά για ενδεχόμενο αναλήψεων και εκροών. Αντίθετα μάλιστα επισημαίνουν ότι οποίος εμπιστεύτηκε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και δεν έβγαλαν τις καταθέσεις τους εκτός βγήκαν κερδισμένοι.

Στην Ελλάδα διαθέτουν σήμερα παρουσία τρεις κυπριακές τράπεζες, η Τράπεζα Κύπρου, η Λαϊκή τράπεζα και ή Ελληνική με περισσότερα από 300 καταστήματα και 5000 περίπου υπαλλήλους.

Αναλυτικά η δήλωση Στουρνάρα:

«Το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας συγκλήθηκε σήμερα με θέμα την απόφαση που ελήφθη από το Eurogroup αναφορικά με την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Eurogroup και Κυπριακών Αρχών σε σχέση με το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
Η ως άνω συμφωνία διαφυλάσσει πλήρως τους καταθέτες των υποκαταστημάτων που βρίσκονται στην Ελλάδα, διασφαλίζει το ελληνικό δημόσιο συμφέρον και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και δεν επιβαρύνει τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.
Στο πλαίσιο της ως άνω συμφωνίας, το Συμβούλιο ομόφωνα εισηγείται την μεταφορά των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των υποκαταστημάτων των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε υφιστάμενο ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα. Για τον σκοπό αυτόν, η Τράπεζα της Ελλάδος θα διερευνήσει το ενδιαφέρον των υφισταμένων ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων προς αγορά των ως άνω στοιχείων».

Πηγή: Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ