Συνεδρίαζει το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας μετά την απόφαση για την Κύπρο

Του Σώτηρη Νίκα

Ενώ όλες οι πλευρές ξεκαθαρίζουν πώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τις καταθέσεις στις εν Ελλάδι κυπριακές τράπεζες, ενώ συνεδιάζει το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας (ΣΣΕ), υπό τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, για να αξιολογηθεί η απόφαση του Eurogroup και να δρομολογηθούν οι επόμενες κινήσεις. Μάλιστα, ο κ., Στουρνάρας αναμένεται να κάνει δηλώσεις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το Eurogroup άσκησε έντονες πιέσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας αλλά και χθες, ώστε η εισφορά επί των καταθέσεων να ισχύει και για τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Ωστόσο, το διαπραγματευτικό θρίλερ είχε θετική έκβαση για όσους έχουν καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, με τη θέση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών να επικρατεί.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες η εν Ελλάδι Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή Τράπεζα έχουν καταθέσεις που ανέρχονται περίπου σε 13,5 δις ευρώ και χορηγήσεις δανείων συνολικού ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ. Γίνεται αντιληπτό, ότι μία αρνητική εξέλιξη στο χθεσινό Eurogroup θα οδηγούσε σήμερα στα ΑΤΜ (στα αυτόματα μηχανήματα ανάληψης από τις τραπεζικές καταθέσεις) τόσο τους καταθέτες των δύο παραπάνω κυπριακών τραπεζών, όσο και των άλλων ελληνικών τραπεζών, δεδομένου ότι θα επικρατούσε γενικευμένη αναταραχή. Και αυτό την ώρα, που τους τελευταίους μήνες καταγράφεται σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Δεν είναι τυχαίο ότι για να μην υπάρξει ένα τέτοιο κύμα φόβου, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε σήμερα το πρωί ότι οι καταθέσεις στις εν Ελλάδι τράπεζες δεν κινδυνεύουν. Επίσης και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δήλωσε στην «Κ» πως «για τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα έχει διαφυλαχθεί η σταθερότητα και δεν υπόκεινται με κανένα τρόπο στη συνεισφορά των καταθετών. Θα γίνουν ελληνικές τράπεζες. Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, δεν βλέπουμε κανένα λόγο αρνητικών επιπτώσεων».

Πάντως, ο κ. Στουρνάρας μόλις επέστρεψε από τις Βρυξέλλες συγκάλεσε του ΣΣΕ για να εξεταστούν όλοι οι παράμετροι της απόφασης του Eurogroup. Το Συμβούλιο θα συνεδριάσει σε λίγη ώρα, ενώ σενάρια των τελευταίων ωρών θέλουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να είναι ένας εκ των βασικών υποψηφίων για να αναλάβει τις Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή Τράπεζα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Πέραν αυτών, η κυβέρνηση και το ΣΣΕ θα πρέπει να δώσουν μία πειστική απάντηση στη διάχυτη ανησυχία για το εάν η απόφαση του Eurogroup μπορεί να αποτελέσει «προηγούμενο» και για άλλες χώρες.
Πηγή: Αναδημοσίευση από kathimerini.gr