Κλείσιμο

Ύφεση στο 5,7% από 6% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ (upd)

Ύφεση μικρότερη της αρχικής εκτίμησης κατέγραψε η ελληνική οικονομία στο τέταρτο τρίμηνο του 2012.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η ύφεση περιορίσθηκε στο 5,7% έναντι 6% που είχε εκτιμηθεί αρχικά, ενώ για το τρέχον έτος το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ύφεση της τάξης του 4,5%.

Όπως αναφέρει η Αρχή, στην καλύτερη επίδοση συνέβαλαν τα στοιχεία από τις εισαγωγές και εξαγωγές που προστέθηκαν καθώς και από τα στοιχεία του κύκλου εργασιών του λιανικού εμπορίου.

Σε τρέχουσες τιμές,
το ΑΕΠ διαμορφώθηκε σε 47,267 δισ. ευρώ και, με εξαίρεση το α΄ τρίμηνο πέρυσι (45,456 δισ. ευρώ), βρέθηκε στο επίπεδο του β΄ τριμήνου 2005 (47,452 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ κατά 5,7% είναι αποτέλεσμα τόσο της μεγάλης πτώσης των ιδιωτικών επενδύσεων, όσο και της συρρίκνωσης της κατανάλωσης. Ειδικότερα, οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν κατά 10,3%. Ενώ, η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών σημείωσε πτώση κατά 9,6% και συνολικά η τελική καταναλωτική δαπάνη κατά 9% (συμπεριλαμβάνεται η καταναλωτική δαπάνη της Γενικής Κυβέρνησης, που μειώθηκε κατά 5,8%).
Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης, Newsdesk ΣΚΑΪ