Δρομολογείται η αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων

Μέχρι τα τέλη του μήνα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση εικοσιενός, εκ των τριάντα επτά περιφερειακών αεροδρομίων από ιδιώτες.

Αυτο τονίστηκε κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Γιάννη Εμίρη.

Τα αεροδρόμια αναμένεται να χωριστούν σε δύο ομάδες: Στην πρώτη θα περιλαμβάνονται αεροδρόμια από το Αιγαίο και γενικότερα από την βορειοανατολική Ελλάδα και στη δεύτερη ομάδα, αεροδρόμια από τα νησιά του Ιονίου και ορισμένα από την ηπειρωτική χώρα.

Σε ότι αφορά τα ανταλλάγματα για το Δημόσιο θα υπάρξει συμβατικό εφάπαξ αντάλλαγμα, όπως επίσης και ποσοστό από τα έσοδα, το οποίο θα πρέπει να αποδίδει ετησίως ο παραχωρησιούχος.

Για τα τέλη, προβλέπεται οτι σε πρώτη φαση θα παραμείνουν αμετάβλητα και στην συνέχεια εφόσον ο παραχωρησιούχοι επενδύσουν στην αναβάθμιση των υποδομών των αεροδρομίων -όπως θα προβλέπεται και από την σύμβαση- τότε θα δίνεται η δυνατότητα για τα τέλη να αυξηθούν, παραμένοντας ωστόστο στο μεσο όρο ανταγωνιστικών αεροδρομίων.
Πηγή: Αχιλλέας Τόπας