Απάντηση ΥΠΟΙΚ στις επικρίσεις για φοροδιαφυγή και φορολογική διοίκηση

Ανακοίνωση - απάντηση στα δημοσιεύματα που αφορούν την ανεπιτυχή καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τις αδυναμίες της φορολογικής διοίκησης εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ έρχεται στον απόηχο απόρρητης και ιδιαίτερα επικριτικής έκθεσης που συνέταξαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον ελληνικό φοροελεγκτικό μηχανισμό, κάνοντας λόγο για υποστελέχωση νευραλγικών υπηρεσιών, γερασμένο προσωπικό και έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής.

Από την πλευρά του, το ΥΠΟΙΚ προτάσσει τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, υπογραμμίζοντας τη «σημαντική» και «επιταχυνόμενη» πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις 1789 εκκρεμείς υποθέσεις φυσικών προσώπων μεγάλου πλούτου, αλλά και την επίτευξη των στόχων που σχετίζονται με τη διενέργεια ελέγχων στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνουν οι ελληνικές Αρχές, τον Ιανουάριο επετεύχθη αύξηση της τάξης του 70% στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τη λίστα Λαγκάρντ, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι από τις 2.062 «περιπτώσεις» το ΣΔΟΕ έχει ξεκινήσει την ταυτοποίηση 1.681 φυσικών προσώπων και 40 νομικών προσώπων που περιλαμβάνονται στη λίστα, ενώ «σε εξέλιξη» βρίσκεται «το δεύτερο στάδιο του ανοίγματος των λογαριασμών και της σύγκρισης με τα δηλωθέντα εισοδήματα».

Τέλος, στρέφοντας το βλέμμα στην αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης, το ΥΠΟΙΚ υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση των μονάδων ελέγχου φορολογουμένων μεγάλου πλούτου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με επιπλέον ελεγκτές, αλλά και την τοποθέτηση του 10% του προσωπικού κάθε ΔΟΥ στο Δικαστικό τμήμα, «με στόχο την αύξηση της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ