Κλείσιμο

Νικολούδης: Πλήρης αποτυχία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού της χώρας

Με το στόμα ανοιχτό έμειναν τα μέλη της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της βουλής ακούγοντας τον επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες κ. Παναγιώτη Νικολούδη να περιγράφει την ανικανότητα των φοροεισπρακτικών μηχανισμών της χώρας.

Ο κ. Νικολούδης μίλησε για πλήρη αποτυχία του συστήματος και εξέφρασε την απογοήτευσή του όταν διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα από τις ΔΟΥ να ελέγξει περιπτώσεις προσώπων που έχουν υψηλές καταθέσεις την ώρα που δηλώνουν πολύ χαμηλό εισόδημα. «Πέσαμε από τα σύννεφα όταν οι εφορίες μας έλεγαν τι να κάνουμε την πληροφορία που μας στείλατε», ανέφερε.

«Τους δίναμε κουταλιά έτοιμη στο στόμα και δεν μπορούσαν να την εκμεταλλευθούν», είπε και πρόσθεσε «πως υπάρχει μεν το ΣΔΟΕ που κάνει ελέγχους, αλλά δεν βεβαιώνει φόρους και τις εφορίες που βεβαιώνουν φόρους αλλά δεν έχουν καμία ικανότητα για έλεγχο. Ένας έχει το μαχαίρι, άλλος το πεπόνι και κανείς δεν τρώει».

Για να καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος ο κ. Νικολούδης είπε πως σε ότι αφορά τις δηλώσεις πόθεν έσχες, γνωρίζουν ως αρχή για ορθοπεδικούς γιατρούς που δωροδοκήθηκαν από συγκεκριμένη πολυεθνική εταιρία, αλλά δεν μπορούσαν να το αποδείξουν.

Υπήρξε αποτυχία βεβαίωσης της δωροληψίας, καθώς η πλειοψηφία αυτών είτε δεν είχε υποβάλλει δήλωση, είτε αυτές που υποβλήθηκαν ήταν λειψές. «Όποιος νομίζει ότι η πάταξη της δωροληψίας είναι εύκολη, απατάται πλάνην οικτράν, η υπόθεση θυμίζει το στρείδι που για να το φάει κάποιος πρέπει να βγάλει πρώτα ένα κομμάτι».

Ο πρόεδρος της αρχής δήλωσε πως έχουν εντοπιστεί 497 ύποπτες υποθέσεις όπως π.χ. περιπτώσεις φυσικών προσώπων που δηλώνουν εισόδημα 7.000 ή 9.000 ευρώ στην εφορία αλλά εμφανίζουν καταθέσεις 350.000 ή 500.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη Λίστα Λαγκαρντ ο κ. Νικολούδης δήλωσε πως δεν του έχει δοθεί σε καμιά μορφή, μέρος ή σύνολο της αλλά βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για 54.000 υποθέσεις που έχουν μεταφέρει χρήματα στο εξωτερικό.

Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να διαβιβαστούν τα επίσημα πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης στην επιτροπή που ερευνά τα Πόθεν Έσχες, στην Προανακριτική Επιτροπή που εξετάζει την υπόθεση της Λίστας Λαγκαρντ, στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Στασινόπουλο αλλά και στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

Μάλιστα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν να κληθούν οι κ. Στουρνάρας και Στασινόπουλος στην επιτροπή προκειμένου να συζητηθούν οι χρόνιες παθογένειες του συστήματος και να βρεθούν πιθανοί τρόποι επίλυσης τους.


Πηγή: Αντώνης Ατζολέτος