ΥΠΟΙΚ: «Όχι» σε μεγαλύτερο αριθμό δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών στο Δημόσιο

Το υπουργείο Οικονομικών δεν συμμερίζεται την ανάγκη καθιέρωσης μεγαλύτερου αριθμού δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών στο Δημόσιο, διότι όπως αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης μια τέτοια πρακτική δεν θα συμβάλει στην καθιέρωση ενός πάγιου και αποτελεσματικού συστήματος ρυθμίσεων- διευκολύνσεων για την αποπληρωμή οφειλών και την εδραίωση μια σύγχρονης αντίληψης φορολογικής συμπεριφοράς.

Ο κ. Μαυραγάνης, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίας Κόλλιας Τσαρουχά για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και το ενδεχόμενο κατασχέσεων ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογουμένων, τονίζει ότι «ο προϊστάμενος της ΔΟΥ έχει την υποχρέωση, σύμφωνα με το νόμο, να επιδιώξει την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, ανεξαρτήτως της αιτίας προέλευσης αυτών, λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο αναγκαστικά (μεταξύ των οποίων και η επιβολή κατάσχεσης στα χέρια τρίτων καθώς και των Πιστωτικών Ιδρυμάτων κατά τις διατάξεις των άρθρων 30 και 30Α του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων), ποινικά και λοιπά μέτρα αθροιστικά ή για την διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου».

Στην απάντησή του ο υφυπουργός, θυμίζει ότι, σύμφωνα με το άρθρο 31 του ΚΕΔΕ, επιτρέπεται η κατάσχεση επί του ? των απαιτήσεων από μισθούς, συντάξεις και πάσης φύσεως ασφαλιστικά βοηθήματα για τα χρέη προς το Δημόσιο των δικαιούχων αυτής. Ο υφυπουργός Οικονομικών επισημαίνει, εξάλλου, ότι δεν επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών, συντάξεων και βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το συνολικό ποσό αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό, επιτρέπεται η κατάσχεση επί του ? αυτών, το εναπομένον όμως ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει οδηγίες στους προϊσταμένους των ΔΟΥ να εξαντλούν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την ανεύρεση περιουσιακών στοιχείων και κάθε πηγής εσόδων των υπόχρεων και να λαμβάνουν αθροιστικά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα με άμεση προτεραιότητα στους μεγάλους οφειλέτες, όπως σημειώνει ο υφυπουργός. Ο κ. Μαυραγάνης ενημερώνει επίσης ότι κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών επισκέπτονται τις ΔΟΥ του νομού Αττικής και δίνουν λεπτομερείς οδηγίες για την ορθή αναδιανομή του υφιστάμενου προσωπικού για την ενίσχυση του εισπρακτικού μηχανισμού, την άμεση υλοποίηση στοχευμένων διασταυρώσεων με αντικείμενο, κατά κύριο λόγο, περιουσιακά στοιχεία σημαντικής αξίας, τη συνεργασία με φορολογικά τμήματα στο πλαίσιο της διοικητικής ανταλλαγής πληροφοριών και την ενεργοποίηση ειδικής διαδικασίας ελέγχου για τον εντοπισμό πρόσφατων περιουσιακών στοιχείων, την άμεση λήψη μέτρων ιδιαίτερα σε περιπτώσεις οφειλετών χαρακτηρισθέντων ως ιδιαίτερου κινδύνου οφειλέτες, με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και την άμεση είσπραξη οφειλής.

Ειδικά για τη διαχείριση των μεγάλων οφειλετών, ο υφυπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι συστήθηκε Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης ως ειδική αποκεντρωμένη υπηρεσία για την είσπραξη οφειλών σημαντικού ύψους, στην οποία έχει ανατεθεί η παρακολούθηση των 1.500 μεγαλύτερων οφειλετών. Ο κ. Μαυραγάνης ενημερώνει επίσης ότι σχεδιάζεται ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για την αύξηση των δημοσίων εσόδων και στο πλαίσιο αυτό θεσπίστηκαν πρόσφατα οι διατάξεις που επιτρέπουν την ηλεκτρονική δημοσιοποίηση των προγραμμάτων πλειστηριασμού κινητών και ακινήτων.

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ