Στουρνάρας: Αισιοδοξία για ανάκαμψη εντός του «πολύ δύσκολου» 2013

Σταθερά αισιόδοξος πως η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μπορεί να ξεκινήσει από τα τέλη του 2013 εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg, υπογραμμίζοντας τη μείωση των επιτοκίων στα ελληνικά ομόλογα και την επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες ως πνοές ούριου ανέμου, αλλά προειδοποιώντας παράλληλα πως το 2013 θα είναι «ένα πολύ δύσκολο έτος».

Υπάρχει «πληθώρα στοιχείων από τις αγορές πως η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα επιοστρέφει», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, επισημαίνοντας τη «μείωση του φόβου πως η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ» ως τον «καταλύτη» των θετικών εξελίξεων. «Τώρα οι περισσότεροι πιστεύουν πως η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, επομένως ξαναφέρνουν τα χρήματά τους από τα στρώματα, από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού».

Παρά ταύτα, ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε τις προκλήσεις που συνοδεύουν το 2013 «Έχουμε περικόψει τους μισθούς, οι φόροι έχουν αυξηθεί, επομένως αυτός θα είναι ένας πολύ δύσκολος χρόνος [...] Οι αγρότες είναι στους δρόμους, οι ναύτες είναι στους δρόμους. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

Στρέφοντας το βλέμμα του στο μέλλον, και στα συστατικά που θα απαιτηθούν προκειμένου να επιτευχθεί η επιστροφή της χώρας μας στο δρόμο της ανάπτυξης, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε πως δεν πιστεύει ότι «περαιτέρω λιτότητα είναι η λύση στο πρόβλημα, [καθώς] τώρα χρειαζόμαστε ανάπτυξη και ιδιωτικοποιήσεις».

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε την παλαιότερη δέσμευση της κυβέρνησης πως οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις θα είναι «τελευταίες» ξεχωρίζοντας τις υποθέσεις των ΔΕΠΑ και ΟΠΑΠ ως τις πιο σημαντικές δρομολογημένες αποκρατικοποιήσεις.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ