S&P: Πρόοδο στην Ευρώπη πέρα από Ελλάδα...

Με εξαίρεση τα ολοένα και αυξανόμενα επίπεδα της ανεργίας, ο οίκος S&P βλέπει ταχύτερη πρόοδο στη δημοσιονομική προσαρμογή των χωρών της ευρωζώνης που βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης, με εξαίρεση την Ελλάδα.

Ειδικότερα, σε σημερινή του έκθεση, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει πως η αύξηση των εξαγωγών αποτελεί την πρώτη θετική ένδειξη για την οικονομική προσαρμογή της Ιρλανδίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας.

«Οι οικονομίες της ευρωπαϊκής περιφέρειας προσαρμόζονται με εξαιρετική ταχύτητα», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ υπογραμμίζει πως «με αξιοσημείωτη εξαίρεση την Ελλάδα, οι εξαγωγές αποτελούν τον κινητήριο μοχλό αυτής της προσαρμογής».

Αναφορικά με τη χώρα μας, την πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που προσέφυγε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν επώδυνες, υπογραμμίζει ο οίκος S&P.

Στον αντίποδα τοποθετούνται η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία λέγοντας πως οι χώρες αυτές αναμένεται να εμφανίσουν πρωτογενή πλεονάσματα το 2013, που ενδεχομένως θα τους δώσει την δυνατότητα να ανακάμψουν νωρίτερα από ότι αρχικά προέβλεπε η S&P.
Πηγή: skai.gr